Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СВІТ БІЛИХ КАРЛИКІВ

Космічній рентгенівській обсерваторії Chandraвдалося довести, що джерелами рентгенівського випромінювання галактичного хребта є точкові об’єкти, ймовірно, мільйони білих карликів. Про це повідомляється в прес-релізі, опублікованому на сайті проекту, а робота вчених з’явилася в журналі Nature.

Галактичним хребтом називається видимий у рентгенівському діапазоні із Землі регіон в околиці центру Галактики (приблизно 40 градусів в обидва боки від нього по площині Чумацького Шляху та приблизно на два градуси вище та нижче нього). В рамках дослідження телескоп вивчав невеликий регіон неба, що відноситься до хребта, розташований усього в 1,4 градуса від галактичного центру.

Спостереження, які проводилися протягом 12 днів, дозволили виявити в цьому регіоні 473 окремих точкових джерела рентгенівського випромінювання. За словами дослідників, дані об’єкти відповідають приблизно за 80 відсотків спостережуваного випромінювання.

На думку вчених, точкові джерела являють собою білі карлики (останки зірок середньої величини) у подвійних системах. Джерелом рентгенівського випромінювання є матерія, яку карлики «крадуть» у своїх компаньйонів.

Рентгенівське випромінювання галактичного хребта було відкрито близько 30 років тому, однак природа його була донедавна неясна. Однією з гіпотез була наступна: випромінювання випускається газом, температура якого близько 100 мільйонів градусів по Цельсію. Однак дані спостережень показують, що гравітаційних сил поблизу центру Чумацького Шляху недостатньо, щоб утримати газ, тому він повинен був давно покинути межі зоряного скупчення.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com