Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПОВЕРНУЛИ БЕЗ РОЗГЛЯДУ

Законопроект «Про мови в Україні» повернуть авторам без розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради.

Про це повідомив голова Комітету ВР з питань культури і духовності Володимир Яворівській.

«Резонансний законопроект «Про мови в Україні», який стривожив все українське суспільство, розглянув на своєму останньому засіданні Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності. Перед вирішальним засіданням Комітет звернувся до всіх експертних установ, які могли б дати компетентну оцінку даному законопроекту, внесеному Олександром Ефремовим, Петром Симоненко і Сергієм Гриневецьким. Зокрема, це: Києво-Могилянська академія, Інститут української мови, Міністерство юстиції, більшість комітетів Верховної Ради та інші. Всі вони, без виключення, винесли вердикт, що законопроект «Про мови в Україні» не відповідає статті 10 Конституції України, її духу, оскільки у ряді статей порушуються права інших людей, зокрема, меншин, окрім росіян», — розповів Яворівській.

В заключенні експертів також йдеться про те, що законопроект не відповідає духу Європейської хартії регіональних мов і мов меншин, оскільки хартія указує, що повинні захищатися мови, які знаходяться на межі зникнення, а російській мові в Україні нічого не загрожує.

Отже, всі експертні установи зійшлися в думці, що даний проект потрібно повернути авторам, відзначив Яворівській.

«Ми не зупиняємося на рішенні комітету, адже воно може бути проігнороване, і законопроект буде внесений на пленарне засідання Верховної Ради України. Якщо буде вказівка з Банкової, я не виключаю можливості, що законопроект «Про мови в Україні» може набрати 226 голосів», — відзначив Яворівській.

Як повідомлялося раніше,  двадцять громадських організацій  звернулися до голови Верховної Ради Володимира Литвина з проханням зняти з розгляду законопроект «Про мови в Україні».

Нагадаємо,  законопроекті №1015-3 «Про мови в Україні»  був зареєстрований у Верховній Раді 7 вересня і викликав обурення значної частини населення країни, які вбачають у ньому замах на українську мову.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com