Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Щурі шукають вибухівку

Виявляється, щурів можна використовувати в корисних цілях для населення. Їх можна навчити шукати вибухівку, що зробили спеціалісти організації APOPO (Нідерланди).

Щурів починають тренувати в 4-тижневому віці за спеціальною програмою, але спочатку їх позбавляють страху перед людьми. В процесі тренувань у тварин виробляють необхідні рефлекси і вчать відрізняти запах тротилу від всіх інших. Через дев’ять місяців щурів-саперів випускають на мінне поле.

Перші вихованці вже успішно пройшли випробування на мінних полях Мозамбіку і надали неоціненну допомогу справжнім саперам.

Для очищення 200 кв.м. мінного поля, двом професійним саперам потрібно витратити майже цілий день, а щури справляються з цим завданням в середньому за дві години.

За словами інструктора Абдулли Мчомву, ці істоти досить розумні і комунікабельні, і їх набагато легше привчити шукати вибухові пристрої, ніж собак. Дана робота вимагає великого терпіння, але в кінцевому підсумку може рятувати людям життя.

Також, в недалекому майбутньому спеціалісти планують навчити щурів виявляти наркотики.

cikave.org.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com