Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Цензура наступає

ЗМІ в Україні ігнорують суспільно важливі новини. Це, а також розміщення матеріалів за політичними замовленнями, є нині головними порушеннями свободи слова, як показав моніторинг великих телеканалів і газет України. В українському інформаційному просторі спостерігається тенденція до стерилізації новин, говорить науковий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар. Переслідування опозиції, правозахисників та активістів «підприємницького Майдану», а також новини про зростання безробіття та інші соціальні негаразди, за словами авторів моніторингу за грудень, одностайно не висвітлюються вісьмома загальнонаціональними телеканалами. Лише СТБ та «5 канал» «часом стають винятками з цього правила», каже Сюмар.

Найбільше замовчування суспільно-важливої ін­формації та вибіркове надання позитивів про владу, як сказала Сюмар, зафіксоване на Першому національному, який перетворився на «абсолютно радянський формат, що навіть не є форматом часів Кучми». Медіа-експерт вважає, що коли Перший національний повідомляє про такі суспільно важливі теми, як головний фінансовий документ країни — державний бюджет — «лише устами прем’єр-міністра, то йдеться про надзвичайно серйозний доказ існування цензури».

В друкованій пресі автори моніторингу відзначили посилення «купівлі новин» політиками та подання інформації про переслідування опозиції винятково з позиції обвинувачення і без представлення думок самих переслідуваних чи їхніх адвокатів. Якщо раніше медіа-експерти відзначали тривожні тенденції, то тепер, як зазначила Сюмар, йдеться лише про «очищений, стерильний телевізійний простір і постійне зниження ступеню дотримання стандартів свободи слова в друкованій пресі».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com