Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Готові до єврозони

За економічними показниками Туреччина нині радше виконує умови для запровадження євро, ніж більшість майже збанкрутілих країн єврозони. За минуле десятиліття жодна економіка у Європі не зростала такими рекордними темпами, як турецька. У другому кварталі минулого року економічне зростання тут склало 10 відсотків - так само, як і в Китаї.  І хоча такі показники навряд чи залишатимуться надовго, та й високі лише завдяки попередній глибокій кризі у Туреччині, менш вражаючими вони не є.

Нині турки заробляють у чотири рази більше, ніж вісім років тому. Попри нещодавню кризу, скрізь відчувається економічне піднесення. Лише один приклад - мільярдний проект розбудови лінії метро в Анкарі у західному напрямку. Турецькі банки, які пережили крах ще 2001 року, сьогодні знову користуються довірою. А вісім років політичної та валютної стабільності приваблюють все більше інвесторів. 

Як запевняє президент турецької Біржової та торгівельної палати Ріфат Хізарчікліоглу, Євросоюз хоч і залишається найважливішим торговельним партнером, значно активнішими стали й інші партнери. “На другому місці після Німеччини важливим партнером є наш північний сусід - Росія. Ми виграємо від нашого вигідного географічного розташування. Внаслідок минулої кризи ми почали більше уваги приділяти іншим регіонам, які раніше здавалися нам не дуже цікавими, наприклад, Близький та Середній Схід, а також Північна Африка”, - розповідає Хізарчікліоглу.

Вигідне географічне розташування Туреччини дійсно цінують інвестори. Так, німецький виробник вантажівок та автобусів MAN розмістив у країні свій найбільший автобусний завод, площею 320 тисяч квадратних метрів. Виготовлені тут автобуси продають у 50 країн, зокрема в Росію й Німеччину. Кожен десятий автобус від MAN залишається у Туреччині. Дедалі частіше ці моделі, що використовують газ замість дизельного пального - схоже, ще одне свідчення настання доби великих змін у Туреччині.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com