Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Новий небезпечний допінг

Німецькі науковці вважають, що вперше винайшли метод аналізу, спроможний встановити використання генетичного допінгу у спортсменів. Новий тест поки що успішно проводився лише на тваринах.

Їхні м’язи не знають обмежень. У тварин  однієї з бельгійських порід великої рогатої худоби через генетичні зміни не утворюється певний гормон. Наслідок — необмежений ріст м’язової тканини. Маніпуляції з генетичним матеріалом пропонують широке поле можливостей. А якщо припустити, що такі технології вже доступні для атлетів?

Побоювання щодо використання генетичного допінгу у великому спорті існують давно. Можливості сучасної науки величезні, бажання професійного спорту застосовувати її здобутки — теж. Але досі не було ефективних методів, які б могли виявити  такі новітні маніпуляції, які здатні збільшувати силу та витривалість спортсменів. Німецькі науковці вірять, що їм уперше вдалося винайти цей аналіз. «Ми можемо після того, як на м’язи подіяли певними субстанціями, віднайти цей генетичний матеріал у  крові через кілька тижнів, навіть через кілька місяців», — розповідає науковець з університету в Майнці, професор Періклес Сімон. 

Спосіб перевірки видається дуже надійним. Однак він визначає лише поодинокі випадки з кількох сотень   варіантів генного допінгу. Тобто, говорити про революційний прорив  у цій царині поки що як мінімум зарано. Як  зауважує  професор Патрік Діль, біохімік зі спортивної школи у Кельні: «До розв’язання проблеми  ще не наблизилися ні на крок. Оскільки це лише певна форма генного допінгу, стосовно якої в нас немає жодних  доказів, що вона взагалі застосовується».

Новий метод вже пройшов успішні випробування на тваринах. Поки міжнародне антидопінгове агентство дасть добро на проведення у такий спосіб регулярного контролю спортсменів,  його ефективність і надійність ще мають підтвердити ґрунтовні наукові дослідження, крім того, потрібна юридична база. Весь цей процес може тягнутися ще дуже довго, прогнозує біохімік Патрік Діль, нагадуючи, що, наприклад, тестам на визначення гормонів росту знадобилося вісім років від моменту, коли їх винайшли,  до першого застосування на людях. Отже, у найближчій перспективі зловити, хто зі спортсменів вдається до генного допінгу, все одно буде неможливо.

 Рольф-Ґюнтер Шульце
Наталя Неділько,DW

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com