Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

3+1 — Не формат

Від України чекають рішення щодо вступу до Митного союзу РФ, Білорусі і Казахстану. Про це в інтерв’ю «Коммерсант Украина» розповів відповідальний секретар комісії Митного союзу Сергій Глазьєв.

Він зазначив, що поки не ведуться з Україною офіційні перемовини про вступ до Митного союзу і немає змоги навіть письмово пропонувати Києву приєднатися до МС. «Ми чекаємо вашого рішення. Але життя зараз дуже жваве, ситуація змінюється швидко, до того ж ми живемо в умовах економічної кризи, яка триватиме ще довго. Тому те, що сьогодні здається очевидним, завтра може виявитися під питанням. Хто, наприклад, міг спрогнозувати зараз новий виток зростання цін, що спостерігається на нафту? Та ж ситуація — з Митним союзом», — вважає С.Глазьєв.

Відповідаючи на питання щодо запропонованого Україною варіанту «3+1 », він наголосив, що ніяких пояснень за форматом «3+1» з української сторони не було. «Більше того, я можу довести, що досягнути прогресу поза Митним союзом буде неможливо. Потенціал зони вільної торгівлі (ЗВТ) для полегшення кооперації повністю вичерпаний. Єдиний варіант — повноцінна участь України у роботі МС. Усі інші формули не мають під собою підґрунтя, і ми проінформували Київ про це», — зазначив чиновник.

Говорячи про переваги України від вступу до МС, С.Глазьєв наголосив, що ефект складається з двох складових. «Перше — це зниження цін на енергоресурси, і друге — збільшення експорту українських товарів у країни МС на суму $4-9 млрд. у рік (щодо нинішніх показників, — ред.). І те і інше можливе тільки у разі скасування митних кордонів. Ліквідація експортного мита на нафту і зниження цін на газ дасть Україні сумарну економію у $5-6 млрд. у рік. Є і інші, більш високі оцінки, говорячи про те, що скасування експортного мита на нафту дає економію приблизно у $3-3,5 млрд., а зміни у газовій сфері — від $3 млрд. до $4 млрд.

Він також наголосив, що «Газпром» не може запропонувати Україні кращі умови формування ціни газу порівняно з іншими суб’єктами МС. «Йдеться про постачання газу відповідно до досить розпливчатої формули рівнодохідності, тобто до російської ціни додається транспортна складова. Як ця формула буде обчислюватися для України, буде вирішуватися під час візиту в Україну російського Віце-прем’єра, уповноваженого вести відповідні перемовини (19 квітня у Київ з цією метою прибуде зампред уряду РФ Ігор Сєчін, — ред.), — зазначив С. Глазьєв.

Нагадаємо, 15 квітня Міністр закордонних справ Костянтин Грищенко заявив, що Україна розраховує створити Зону вільної торгівлі з ЄС, співпрацю з Митним союзом розглядається лише за формулою «3+1» без вступу до цієї організації.

Раніше глава уряду РФ у Києві намагався переконати українську владу відмовитися від ідеї створення ЗВТ із ЄС, вступивши замість цього до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану. Україна, у свою чергу, готова співпрацювати з МС лише у форматі «3+1».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com