Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

РУЇНИ ЧАЕС НАДІЙНО ЗАКОНСЕРВУЮТЬ, АЛЕ АЛЬТЕРНАТИВИ АТОМУ — НЕМАЄ...

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив Президент України Віктор Янукович, відкриваючи засідання Ради національної безпеки та оборони, присвячене питанню подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та підвищенню безпеки АЕС.

“Україна немає реальних економічно обгрунтованих альтернатив ядерній енергетиці”, - сказав Президент.

Він наголосив, що саме тому уряд має зробити все необхідне для забезпечення високого рівня безпеки експлуатації діючих атомних станцій. “Уряд має аргументовано довести це українському народу та світовому співтовариству”, - сказав В.Янукови.

Президент підкреслив, що Україна як європейська держава має приєднатися до програми поглибленої переоцінки безпеки атомних станцій в Європі.

В.Янукович наголосив, що уряд та Державна інспекція ядерного регулювання мають опрацювати підходи стосовно проведення додаткової поглибленої переоцінки безпеки енергоблоків АЕС з урахуванням рішень європейської групи регуляторів ядерної безпеки, які будуть затверджені 12 травня на засіданні цієї групи.

“Необхідно переконатись, що українські атомні станції достатньо сейсмостійкі і спроможні витримати максимальне навантаження для території України - землетруси”, - сказав глава держави.

В.Янукович доручив уряду вжити заходів із вдосконалення національної системи сейсмічної безпеки України, передбачивши створення відповідних інституційних механізмів для розвитку цієї системи.

Президент наголосив, що після аварії на японських АЕС питання безпеки атомних станцій набувають ще більшої актуальності. Він підкреслив, що сьогодні такі питання стають найпріоритетнішими у світі.

Також глава держави підкреслив, що досвід ліквідації аварій на Чорнобильській АЕС та японській “Фукусіма-1” має бути всебічно врахований при опрацюванні заходів із забезпечення безпеки українських атомних станцій.

***

Україна дякує Росії за допомогу, що надається для реалізації чорнобильських проектів.

Про це сказав Президент Віктор Янукович в ході відвідування Чорнобильської АЕС (Київська область).

«Ми вдячні вам, Дмитро Анатолійович, за те, що Росія прийняла рішення і внесла гідний вклад, 45 млн євро, у фінансування проекту “Укриття”, - сказав Янукович, звертаючись до Президента Росії Дмитра Медведєва.

Глава держави відмітив, що в результаті аварії на ЧАЕС постраждали території не лише сучасної України, але також і інших країн, у тому числі і Росії, проте на той момент людей не розділяли межі, і ліквідатори незалежно від національності спільно боролися з Чорнобильською катастрофою.

Зокрема Янукович відмітив, що останні події в Японії демонструють, що подібні проблеми можна вирішувати тільки спільно.

Нагадаємо, 19 квітня Росія заявила про готовність виділити 45 млн євро у рамках донорського фінансування проекту по будівництву нового укриття над 4 енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції в 2011-2012 роках.

За підсумками Чорнобильської донорської конференції, що відбулася 19 квітня, Україна, зібрала близько 550 млн євро на реалізацію чорнобильських проектів.

***

ВАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг” (АМКР) здійснить поставку 12 тис. тонн арматури на будівництво об’єкту “Укриття” над 4-м енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Про це повідомляється в прес-релізі АМКР, переданому агентству УНІАН.

За даними підприємства, в рамках дворічного контракту ВАТ “Арселор Міттал Кривий Ріг” вже відвантажило 3 тис. тонн арматури на будівництво об’єкту “Укриття”.

Відповідно до прес-релізу, арматура діаметром 40 мм виробництва ВАТ “Арселор Міттал Кривий Ріг”, зокрема, використовується при будівництві фундаменту нового саркофага. “Основу саркофага складають фундаментні блоки, які будуть приймати на себе загальна вага сталевої конструкції. Саме у зв’язку з особливими вимогами до надійності такої конструкції при її спорудженні використовується арматурний прокат діаметром 40 мм виробництва “Арселор Міттал Кривий Ріг”, який має високі характеристики міцності зі збереженням заданого рівня пластичності матеріалу”.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com