Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Виклик Airbus і Boeing

У 2011-2030 роках обсяг ринку замовлень нових літаків у світі складе від 3,2 до 3,6 трильйонів доларів. Boeing і Airbus планують, як завжди, отримати левову частку цих замовлень, але при цьому побоюються зростаючої конкуренції з боку авіавиробників з Китаю, Бразилії, Канади, Росії і Японії.

За оцінками маркетологів американської авіакорпорації Boeing, в наступних 20 років у світі буде вироблено до 30 900 нових літаків. Прогноз їх європейських конкурентів з Airbus скромніший — йдеться лише про 25 850 нових повітряних судів. Розходячись в точних цифрах, експерти обох концернів, проте, переконані в неминучому зростанні ринку нових пасажирських авіалайнерів у світі. Його загальний об’єм в 2011-2030 роках оцінюється ними в межах 3,2 — 3,6 трильйонів доларів.

Природно, що два гіганти планують поділити цей «пиріг» в основному між собою. Проте, за словами топ-менеджерів компаній, не можна скидати з рахунків і зростаючу конкуренцію з боку виробників з Канади, Китаю, Бразилії, а також потенційно з Японії і Росії.

 — «Ми повинні уникнути помилок і не недооцінювати ці компанії», — заявив в одному з недавніх інтерв’ю глава Airbus в Німеччині Томас Эндерс. За його обережною оцінкою, у низці сегментів ринку звичний дуалізм Boeing — Airbus може вже черга 10 років зникнути.

Найуважніше експерти двох найбільших авіакорпорацій світу стежать за першими кроками національного авіабудування в Китаї. При цьому максимальна увага приділяється ближньо- і средньомагістральним пасажирським літакам. Річ у тому, що це один з найбільш перспективних і далеко не найкапіталомісткішим сегментом світового авіабудування, в якому треті виробники можуть серйозно підірвати позиції Boeing і Airbus. Нагадаємо, у американський корпорації в класі ближньо- і средньомагістральних літаків є Boeing 737, а у Airbus — сімейство А320.

У Китаї вже готова модель майбутнього середньо­магістрального лайнера Comac C919. Він почне випускатися з 2016 року, а його виробник — державна компанія КНР Commercial Aircraft Corporation, вже отримала сто перших замовлень на цей лайнер. Потреба тільки одного Китаю в цих літаках оцінюється в 4330 одиниць загальною вартістю до 480 мільярдів доларів.

 — «Китай потенційно є найбільш зростаючим ринком нової авіатехніки», — признався представник Boeing в КНР Рэнди Тинзеф. Тому Boeing і Airbus мають намір зберегти за всяку ціну своє представництво на ринку Піднебесної в усіх сегментах.

Окрім КНР, серйозні амбіції по завоюванню ринку среднемагистральных лайнерів у світі є у Бразільського концерну Embraer і канадської компанії Bombardier. Обидва виробники вже випускають подібні літаки, що мають до 120 пасажирських місць. Bombardier з 2013 року запускає у виробництво літаки своєї нової серії З, які матимуть до 149 місць в салоні. Це означатиме пряму конкуренцію з Airbus і Boeing.

У Японії корпорація Mitsubishi Heavy Industries розробляє власний близькомагістральний пасажирський лайнер, а в Росії ставку зроблено на регіональний середньомагістральний літак Superjet 100, створений в кооперації з низкою французьких фірм і американським концерном Boeing. З 2016 року Росія планує почати виробництво нового літака MS — 21 з майже 200 пасажирськими місцями.

Усі ці факти разом виглядають як виклик Airbus і Boeing, що вже декілька десятиліть перебувають на вершині світового пасажирського авіабудування. Втім, обидва концерни не мають наміру стояти на місці. Європейський виробник відреагував на виклики ринку модернізацією свого сімейства А320, що дозволить цим літакам понизити споживання палива на 15 відсотків. Boeing має намір збільшити дальність польотів своїх Boeing 737 і встановити на них нові двигуни, що дозволить багатьом авіакомпаніям пропонувати вигідні cпецпропозиції на авіаквитки до США.

Чи вдасться росіянам, китайцям, японцям, бразильцям і канадцям повалити монополію європейців і США хоч би на ринку середньомагістральних літаків, покаже час. У будь-якому випадку, вони можуть зробити боротьбу за цей ринок цікавою.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com