Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Навчання роздору

Двосторонні навчання Військово-Морських Сил ЗС України та Військово-Морських сил США із запрошенням представників флотів інших країн «Сі Бриз-2011» проходять в Одесі. Вони здійснюються за програмою «Партнерство заради миру». Під час навчань представники 17 країн світу — Азербайджану, Алжиру, Бельгії, Великої Британії, Грузії, Данії, Канади, Кенії, Македонії, Молдови, Нідерландів, Німеччини, Туреччини, США, України, Франції та Швеції — відпрацьовують дії багатонаціональних штабів та сил під час планування і проведення міжнародної миротворчої операції.

Проведення спільних військових навчань військово-Морських Сил України і США «Сі Бриз-2011» відповідає міцному українсько-американському партнерству. Про це заявив заступник начальника прес-служби Держдепартаменту США Марк Тонер.

А от російський МЗС висловив обурення  участю в українсько-американських навчаннях “Сі Бриз-2011” протиракетного корабля США. Як зазначається в повідомленні, “Міністерство закордонних справ Росії висловило стурбованість “заходом в Чорне море американського крейсера “Монтерей”, обладнаного протиракетною системою “Іджіс”, для участі в українсько-американських навчаннях “Сі Бриз - 2011”. Ці навчання присвячені відпрацюванню антипірат­ської операції. Москві незрозуміло, чому “був обраний корабель саме з таким варіантом озброєння”. У своїй заяві російське МЗС наголосило, що це не сприяє визначенню “архітектури майбутньої протиракетної оборони в Європі”. Така “гостра і нервова” реакція Москви здивувала президента аналітичного центру “Відкрита політика” Ігоря Жданова. Він нагадав, що Москва могла б мати в “Сі Бриз” свій повноправний голос: “Росія відмовилася брати в цих навчаннях участь, хоча її запрошували до цього, коли започатковувався “Сі Бриз”. Тому тепер Україна і Сполучені Штати самостійно визначають кораблі, які беруть участь в цих навчаннях”. До того ж, на думку аналітика, тональність і зміст заяви російського МЗС виглядають “дещо перебільшеними” як на короткочасний візит американського військового корабля.

У свою чергу, політолог Віктор Небоженко вважає “заяву Москви не так зовнішньополітичним демаршем, як сигналом для громадян самої Росії”. Він припустив, що московській дипломатії важливо продемонструвати співвітчизникам хоч якусь активність на тлі програшу “лівійського сценарію та розвитку процесу зі здачі сирійського сценарію”. Україна є державою, де російська дипломатія, “відступаючи по всіх фронтах, може дозволити собі висловлювати бодай показне обурення”.

Політолог вважає, що Київ міг би використати факт візиту американського корабля в газових переговорах з Москвою. Росії він порадив “ставитися до України, як до серйозного геополітичного сусіди, а не лише як до майданчика з реалізації своїх інтересів”.

Відносно реакції РФ вже цитований нами Марк Тонер заявив: “Росія має право на свою думку. Я не збираюся аналізувати слова Міністерства закордонних справ Росії, і мені потрібно отримати додаткову інформацію про ці учення. Але у нас тісні двосторонні відносини з Україною, і ці учення вписуються в це партнерство”.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com