Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Треба економити газ

Прем’єр-міністр України Микола Азаров чекає скорочення споживання в Україні природного газу наступного року. Азаров повідомив, що івін обговорив результати переговорів із прем’єр-міністром РФ Володимиром Путіним з міністром палива й енергетики України Юрієм Бойком: «Ми намітили таку програму, яка дозволить нам оптимізувати цю угоду і, відповідно, таку роботу, яка дозволить скоротити, у тому числі і обсяги споживання газу». Він підкреслив, що для скорочення обсягів споживання газу в Україні повинна бути проведена серйозна робота щодо енергозбереження. За словами Азарова, така робота зараз проводиться, і коли будуть позитивні результати — тоді можна буде казати про скорочення споживання газу. «Ми будемо купувати стільки газу, скільки нам необхідно. Але разом із тим, будемо проводити роботи з енергозбереження», — підкреслив Азаров.

Україна теоретичні може понизити об’єми закупівлі газу в Росії з 50 до 35 млрд. кубометрів газу на рік і тим самим зможе змусити Росію погодитися на перегляд умов постачань палива. Працівник Міненерго пояснив: «Цього року ми купили зайвих 8 млрд. кубометрів газу, які довелося повертати Рос­УкрЕнерго. З урахуванням того, що хімічні активи Дмитра Фірташа можуть бути забезпечені газом РУЭ або купленим в Середній Азії, про що зараз ведуться переговори, а також у зв’язку з переведенням частини промислових потужностей на електроенергію ми скоротимо потреби промисловості ще на 7 млрд кубометрів».

Проте джерело в Газпромі заявило, що нинішні аргументи України не є переконливими для російської монополії. Там нагадали, що згідно із звітом Міжнародного енергетичного агентства світове споживання газу в 2035 році зросте на 50%, а європейське — на 35%. «Падіння споживання в Україні буде повністю перекрито його зростанням в країнах Євросоюзу», — заявили в Газпромі.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com