Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Слід Ющенка і вина ЮЛІ

Екс-перший віце-прем’єр Олександр Турчинов наполягає на причетності екс-президента Віктора Ющенка до зриву газових переговорів між Україною та Росією. Про це він заявив, даючи свідчення у справі Тимошенко.

Турчинов нагадав, що наприкінці 2008 року, коли було досягнуто угоди про підписання прямих контрактів, українська делегація була «без пояснення причин відкликана з переговорів президентом Ющенком».

Турчинов вважає, що це сталося через зв’язок президента Ющенка з компанією Дмитра Фірташа «Росукренерго».

***

Лідер фракції НУ-НС Микола Мартиненко вважає, що колишній Президент України Віктор Ющенко має відповідати за укладені газові контракти із Росією у 2009 році: «Я абсолютно вважаю, що є вина його безпосередня в цій справі», — заявив М.Мартиненко на запитання щодо відповідальності екс-президента за підписання цих контрактів.

 ***

Колишній очільник МЗС Огризко сказав: «Для мене так і залишиться загадкою, чому великою перемогою називали те, що ми отримали збільшення ціни на газ при однаковій ціні за транзит?.. Нам тоді сказали, що буде отримана колосальна перемога. Пізніше ми всі зрозуміли, яка… Власне, я й запитав на засіданні уряду, у чому вона полягатиме, але відповіді не отримав ні тоді, ні пізніше.

У січні 2009 року, на мою думку, ми втратили шанс позбутися енергетичної залежності від російських газових ресурсів. Тоді були всі підстави для того, аби поставити крапку й перейти на більш-менш прозорі та зрозумілі оптимальні газові відносини з Москвою. Власне, тоді й була на нашому боці тиха міжнародна підтримка, хоча назовні казали, що обидві країни винні. Але я можу з упевненістю стверджувати, що нас розуміли значно більше, ніж про це казали вголос. Там прекрасно знали, що це не ми перекривали вентилі, а наша сусідка. І ми могли ще два-три місяці спокійно протриматися, натомість кожен день для Газпрому коштував десятки мільйонів доларів збитків, тому я не знаю, чи витримав би Газпром ще, скажімо, два тижні. Вважаю, що поспішна угода в січні не дала можливості позбутися цього газового зашморгу.

Які були причини в пані Тимошенко давати вказівку підписувати угоди — це вже треба питати в неї.

Також варто не забувати, що сама вона свій підпис ніде не поставила. Це теж цікавий факт. Є підписи Дубини й Міллера, але не її. Тобто з формальної точки зору тут важко говорити про пряму й персональну відповідальність...»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com