Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Данія вирішила будувати свою стіну

Данія вирішила захиститися від іммігрантів стіною.

Правоцентристський уряд Копенгагена, заручник ультраправих сил в парламенті країни, ухвалилив рішення про будівництво прикордонних контрольних споруд.

Будівництво датської міні-стіни почнеться через кілька тижнів і завершиться до кінця року. Про це повідомив директор митної служби королівства Ерлінг Андерсен.

За його словами, Копенгаген не прагне перешкодити втечі свого народу, але хоче, щоб в Данію приїжджало «менше злочинців зі Східної Європи, менше організованих злочинних і мафіозних банд, менше контрабандистів».

“50 років тому комуністична диктатура СДПН, яка перебувала при владі в ГДР, почала будівництво Берлінської стіни. Тим, хто народився і виріс після 1989 року, важко собі уявити місто, розділений надвоє бетонною стіною. Але маленький шматочок минулого відроджується на північному кордоні Німеччини, що є сусідами з маленькою і процвітаючою Данією», — зазначає видання La Repubblica.

У свою чергу німецький уряд з гнівом і невдоволенням говорить про цей жест, який «не піддається розумінню».

На думку Берліна, нові праві завдають сильний удар по шенгенському світу без кордонів і європейським цінностям.

У вівторок, 5 липня, вперше за 26 років прикордонники повернулися до Шенгенської зони. З 10 години ранку 5 липня влада Данії направила на кордони з Німеччиною і Швецією 50 перших вартових.

Рішення про відновлення прикордонних застав було прийнято парламентом Данії в п’ятницю. Законопроект передбачає будівництво нових контрольно-пропускних пунктів (КПП) на кордонах, а також встановлення обладнання для зчитування номерів автомобілів. Данія має намір побудувати на кордонах 98 нових КПП.

У вівторок вперше з 1991 року (коли Данія приєдналася) 30 осіб відправили на кордон з Німеччиною, 20 — на Ересунский міст, який з’єднує Данію з Швецією. На датсько-німецькому кордоні контроль відновлений на шести пунктах пропуску. Очікується, що до кінця року до них на допомогу додадуться ще 48 прикордонників.

А до 2014 року на кордонах Данії буде «достатньо персоналу, необхідного для повного контролю», обіцяє уряд.

Копенгаген запевняє, що жодним чином не прагне порушити засадничий принцип Шенгенської угоди — свободу пересування. Влада обіцяє, що обшук торкнеться тільки «деяких автомобілів, обраних випадковим способом» і «не стосуватиметься перевірки паспортів».

“Більшість подорожуючих цього навіть не помітять», — пообіцяв глава податкового міністерства Данії Петер Крістенсен. За його словами, прикордонники будуть вибірково перевіряти туристів з Німеччини та Швеції. Захід покликаний боротися з криміналом та нелегальною імміграцією.

Німеччина різко засудила рішення своїх сусідів. Наприклад, європейський міністр від землі Гессен Йорг-Уве Хан назвав відновлення контролю на кордонах «зрадою європейської ідеї». Він навіть зажадав оголосити Данії «туристичний бойкот». «Якщо Данія знову відновить прикордонні перевірки в сезон відпусток, я можу тільки порадити відразу повернутися спиною і проводити відпустки в Австрії чи Польщі», — заявив він.

Міністр юстиції Німеччини Сабіне Лойтхойссер-Шнарренбергер сказала, що сьогодні «поганий день для Європи».

Голова фракції ХДС Андреас Шокенхофф заявив, що рішення Данії не є внеском у внутрішню безпеку країни, а, навпаки, тільки підтримує націоналістичні течії.

У зв’язку з відновленням контролю на кордонах німецьким мандрівникам також нагадали правила переміщення товарів всередині Шенгену. Так, жителям країн — членів ЄС дозволяється провозити алкоголь і тютюн, але з обмеженням. Безмитно через кордони європейці можуть перевозити приблизно 800 сигарет, 1 кг тютюну, 10 л горілки, 90 л вина і 110 л пива.

Крім того, датський закон про зброю значно суворіший, ніж німецький. Тому деякі предмети, які дозволені в Німеччині, вимагають спеціального дозволу в Данії або зовсім заборонені там.

Як повідомлялось, питання про прикордонний контроль у Шенгенській зоні було порушено у зв’язку з великим припливом іммігрантів з країн Північної Африки, де відбуваються революційні події.

17 квітня спалахнув скандал, пов’язаний з тим, що французька влада блокувала поїзди, що прямують з італійського міста Вентимілья до Франції, на яких збиралися перетнути кордон прибулі з Тунісу іммігранти і європейські правозахисники. МВС Франції неодноразово заявляло, що нелегалам, які прагнуть потрапити в цю країну, в’їзд закритий.

26 квітня шенгенське питання обговорили прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі і президент Франції Ніколя Саркозі. У листі, адресованому голові Єврокомісії Жозе Мануелю Баррозу та голові Європейської ради Герману ван Ромпею, вони закликали відновити тимчасовий прикордонний контроль всередині Шенгенської зони.

4 травня єврокомісар з питань внутрішніх справ Сесілія Мальмстрем представила пропозиції Євросоюзу щодо реформування Шенгенських угод.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com