Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Які соки пити?

Томатний сік надзвичайно корисний. Адже при своїй низькокалорійності він практично не має протипоказань. Хіба що при панкреатиті і холециститі.

 Зате він знижує ризик виникнення онкологічних захворювань, пригнічує процеси гниття і бродіння в кишковику і створює в шлунку оптимальні умови для якісного засвоєння їжі. Жінки в період вагітності і лактації просто зобов’язані пити томатний сік, адже він містить величезну кількість вітамінів і корисних речовин.

 Пам’ятаєте: не варто солити томатний сік, хоча багато хто і вважає, що так набагато смачніше. Сіль серйозно знижує усі вищеперелічені корисні властивості томатного соку.

Кровотворення, діяльність нервової системи, кишковика — в цих областях буряковий сік воістину творить дива. Він — прекрасний антидепресант, здатний миттєво зняти втому і роз­в’я­зати проблему безсоння. Одна проблема: мало хто наважиться його випити в чистому вигляді.

Сік буряка концентрований і насичений настільки сильно, що у деяких людей може викликати навіть нудоту і блювоту, а також запаморочення і напади загальної слабкості. Саме тому пити його варто невеликими порціями: одну-дві столові ложки на добу.

До речі, це практично єдиний з усіх соків, який не рекомендується пити свіжовичавленим: перед вживанням його треба потримати у відкритому посуді в холодильнику.

Пам’ятайте: виразкова хвороба — серйозний привід, щоб відмовитися від бурякового соку назавжди.

Улюблені цитрусові соки здатні підняти настрій за рахунок великого вмісту вітаміну С. Є в них і калій, і фолієвая кислота, і вітамін Р. Саме тому рекомендують вранці замість чашки кави випивати склянку апельсинового соку.

Але з цитрусовими соками (фреш) варто бути обережніше, адже вони категорично протипоказані при хворобах шлунку і кишковика через свою підвищену кислотність.

 Пам’ятаєте: сік грейпфрута несумісний з багатьма видами лікарських препаратів.

Яблучний сік відноситься до кислих соків, а тому людям з хворим кишковиком і проблемами травлення краще з ним не експериментувати. Але і вітамінний, і мінеральний склад соку яблук настільки різноманітний, що його часто як ліки призначають при атеросклерозі, хворобах печінки, сечового міхура, нирок і сечокам’яної хвороби.

Спортсмени п’ють яблучний сік, щоб швидко відновитися після травм і серйозних фізичних навантажень. Особливо корисний такий сік з м’якушем, в цьому випадку пектин зберігається максимально і засвоюється краще.

Пам’ятаєте: людям, заклопотаним проблемою зайвої ваги, яблучним соком зловживати не варто, а особливо пити його перед вживанням їжі, оскільки він багатий глюкозою і здатен розпалювати апетит.

Моркв’яний сік — один з найкорисніших овочевих соків, король серед нектарів, але зловживати їм, проте, не варто. Бета-каротин, який корисний для нашого зору, здатен серйозно перенавантажувати печінку.

Вітаміни групи В, калій і ще цілий ряд мінеральних речовин, що містяться в моркв’яному соку, корисний при будь-яких проявах імунодефіциту. Молодим людям лікарі рекомендують пити моркв’яний сік при проблемах з шкірою.

Пам’ятайте: крапелька рослинної олії, додана в моркв’яний сік, не лише бажана, але навіть обов’язкова — без неї бета-каротин не засвоїться вашим організмом.

Гарбуз містить так багато корисних речовин, що його сік приймають у процесі лікувальних курсів. Гарбузовий сік дуже допомагає людям, що страждають хворобами нирок і печінки, особливо ефективно пити його при сечокам’яній хворобі. У поєднанні з медом такий сік зарекомендував себе як прекрасний засіб від безсоння.

Гарбузовий сік корисний абсолютно усім, нікому не протипоказаний, ось тільки не усі його люблять. А шкода, адже це джерело сахарози, пектинових речовин, солей калію, кальцію, магнію, заліза, кобальту, міді, вітамінів С, В1, B2, В6, Е, бета-каротину.

Пам’ятайте: для людей, що страждають серцево-судинними захворюваннями, немає кращого способу впоратися із слабкістю і набряками, ніж гарбузовий сік. Якщо ж вам не подобається його смак в чистому вигляді, то можна змішувати його з іншими соками, це і смачніше, і корисніше, тим більше що поєднується гарбузовий сік з усіма ягідними, фруктовими і овочевими соками.

Сік винограду здатний істотно знижувати холестерин і артеріальний тиск, тому він дуже потрібний гіпертонікам. При нервовому виснаженні, занепокоєнні, стресі або депресії виноградний сік варто пити регулярно. Крім того, цей чарівний напій має бактерицидні властивості, є хорошим сечогінним і жовчогінним засобом, а також застосовується як проносний, потогінний і відхаркувальний засіб.

 В той же час виноградний сік дуже калорійний і в чистому вигляді протипоказаний дітям раннього віку: він здатний викликати бродіння в кишковику і метеоризм.

Пам’ятайте: занадто терпкий і концентрований виноградний сік варто розводити з кип’яченою водою, тоді усі його якості зберігаються, а кислотність зменшується, що робить його зустріч з шлунком і кишковиком більш дружньою.

 Який би сік ви не віддали перевазі, у будь-якому випадку варто дотримуватися декількох правив сокопития:

 — не варто пити сік прямо перед їжею або відразу після неї: за 20-30 хвилин до їди випийте півскляночки соку і він віддасть вам усю свою користь максимально ефективно для вашого організму;

 — суміш фруктового і овочевого соку не лише смачніше за кожного з них окремо, але і набагато корисно і краще засвоюється організмом. Потрібно тільки знати, що з чим змішувати.

— не варто додавати у свіжий сік сіль чи цукор: природа вже збагатила його усіма необхідними компонентами і наділила оптимальним смаком.

LadyHealth

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com