Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ГЛУМ НАД ПРИРОДОЮ

Екологічна громад­ськість України звернулася до керівництва обласних державних адміністрацій з проханням заборонити проведення джипінгу в об’єктах природно-заповідного фонду. Зокрема, громадські організації пропонують наслідувати приклад Івано-Франківщини, яка вже видала розпорядження про заборону джипінгу, та всім ОДА видати власні розпорядження, якими заборонити проведення транспортних перегонів і масових заходів на заповідних територіях.

«За останні роки джипінг як розважальний захід отримав статус «популярного виду спорту» серед заможних українців. Зазвичай учасники змагань і організатори не усвідомлюють шкоди, яку приносять такі заходи об’єктам природно-заповідного фонду. Нерідко організатори проводять змагання, не отримуючи дозволів, або погоджують їх з лісгоспами та обласними адміністраціями, однак це не звільняє від порушень законодавства. Такі погодження є фактично абсурдними, тому що вони не підкріплені законодавчими актами та розпорядженнями, на яких мають базуватися», — зазначив заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк. Екологи нагадують, що проведення перегонів на заповідних територіях є порушенням чинного українського законодавства, зокрема, статей 16-17 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», статті 252 Кримінального кодексу України, Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища України», «Про Червону книгу України» та статті 6 Міжнародної конвенції про дикі види флори та фауни і середовище існування у Європі (Бернська конвенція).

Нагадаємо, на початку липня 2011 року відбувся джипінг-рейд «Ukraine-Trophy2011», організатори якого хвалилися тим, що маршрут проходитиме по територіям Поліського та Рівненського заповідників. Однак під тиском громадськості організатори були змушені змінити маршрут в обхід заповідників та узгодити документи з відповідними державними органами.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com