Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Про дію китайського чаю

Мені не раз доводилося відповідати на численні запитання про вплив чаю, зокрема, - про психоемоційний вплив пуеру.

Більшість подобрних питань інспіровані поширеною (особливо серед молоді) думкою, що китайський чай має якесь особливо виражений вплив, близький до стану наркотичного сп'яніння. Звідси народжуються найпопулярніші питання на наших форумах: "а пуер вставляє?", "А пуер штирить?" Навіть в пошуковику Яндекс по запросу "пуер" на третьому місці підказка "пуер вставляє", - що говорить про величезну кількість подібних запитів.

Почнемо з того, що чай - це не наркотик (у загальноприйнятому розумінні цього слова), тому він не «штирить», не «пре» і не «вставляє» - не варто оперувати такою грубою термінів, яка не має ніякого відношення ні до чаю, ні до чайної культурі. Звичайно, кожен може називати свій стан як йому подобається, але треба розуміти, що чай містить речовини абсолютно іншого порядку, що не мають ніякого відношення до наркотичних препаратів. Чай, без жодного сумніву, дає сильний тонізуючий ефект, бадьорить, в деяких випадках навпаки - розслабляє, а якщо він високої якості, то здатний привести до досить незвичайним станам, особливо якщо людина схильна до тонкого сприйняття. Але це абсолютно інший вплив, який набагато тонший, і його інтенсивність та інші фактори можуть залежати від дуже великої кількості обставин, - не настільки все однозначно.

Якщо говорити про певні сорти чаю, то найбільш яскравими по дії багато цінителів по праву вважають улуни і пуери. Прийнято вважати, що пуер сильніший як за станом, так і за силою впливу, однак це далеко не завжди так. Проблема в тому, що якщо хороший пуер ще можна знайти у продажу, то хороший улун вкрай мало поширений, і продається в обмеженій кількості місць. Наприклад, якісний, дорогий Те Гуань Інь (китайський улун з півдня провінції Фуцзянь) дає дуже цікавий стан, який важко сплутати з чимось іншим. Якщо заварити його правильно і досить міцно, то можна отримати стан, схожий не так на алкогольний, і не наркотичний, а саме чайне сп'яніння. Тайванські улуни багато в чому схожі за дією на Те Гуань Інь, деяким поціновувачам світлих улунскьких чаїв вони подобаються навіть більше. Гуандунські і Уішаньскі улуни сильно відрізняються від інших чаїв, як за способом обробки чайного листа, так і за властивостями, вони дарують досить цікаво стан свідомості і сприйняття. Такі улуни по праву вважаються найбільш вишуканими сортами китайського чаю, які тільки починають своє розповсюдження за межі Китаю (на відміну від поширеного Те Гуань Інь). Шу і Шен Пуер дає яскравий тонізуючий ефект, розум стає ясним, з'являються приємні відчуття в тілі, людина стає більш розташованою до спілкування. Шу (чорний, готовий) пуер за смаком більш м'який, глибокий, деревний, сухофруктовий, земляний, оксамитовий з різними відтінками. Шен пуер більш "зеленушний", з легкою гіркуватістю, і солодким присмаком. Його потрібно вміти добре заварити щоб не зробити занадто гірким. Білий пуер, в якому міститься набагато більша кількість тіпсів (а часто він взагалі робиться тільки з нирок), ніж у Шу і Шенах, незважаючи на більш ніжний і тонкий смак, часто діє навіть ще сильніше. Значно сприяє посиленню ефекту правильне, китайське заварювання ("пін ча", або розширений, церемоніальний варіант - "гунфу ча"), тому що такий спосіб приготування чаю найбільш повно розкриває його властивості. При цьому важливо розуміти, що крім якості самого чаю, не менше значення має кожна деталь - від настрою учасників чаювання до того, в якому просторі воно проходить.

Окрему увагу варто звернути на той факт, що всі відчуття досить тонкі, хвиля чайного стану дуже довга, і як "нокаутувати" так і "відкатує" досить довго, на відміну від порівняно грубого ефекту кави й інших стимуляторів з вмістом кофеїну та інших активних речовин .

Родзинка гарного чаю ще й у тому, що він володіє цілим набором смакових і ароматичних якостей, які, доповнюючи ефект активних речовин, роблять чаювання подією, що наповнює повною мірою чашу сприйняття.

Взагалі, практично будь-який якісний китайський чай в тій чи іншій мірі змінює стан свідомості. Однак, порівнювати ці зміни з якими-небудь психоделічним засобам, що завдають, часом, непоправної шкоди психіці і\або фізичному здоров'ю, не варто ні в якому разі. Навпаки, чай здатний допомогти позбутися таких залежностей. Однак не можна забувати і про те, що зловживати чаєм не варто, всьому потрібно знати міру.

Багато любителів "міцнішого" експериментують з чаєм пуер, варя з нього міцний тонізуючий напій - "чифирь". Але ми б не радили виготовляти такі напої, так як вживання чіфіря хоч і не можна порівняти по шкоді з вживанням алкоголю або інших наркотиків, однак при частому вживанні може бути шкідливий для серцевої активності, нирок і нервової системи.


Напевно часто з'являється бажання пригостити родичів або друзів цікавим сортом чаю. Для доставки краще вибрати металізований пакет, як тут дот пак з прозорою стороною. Такий гнучкий пакетик не зіпсує чай і збереже його якості і аромат при транспортуванні і зберіганні.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com