Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПРОТЕСТИ НЕ ЗАТОПТАТИ

В ніч на 28 листопада у Донецьку демонтували головний намет чорнобильців, які з 15 листопада оголосили безстрокове голодування проти скорочення пільг під будівлею ПФУ.

Свідки подій повідомляють про жорстокість, з якою начебто «працівники МНС» та невідомі «із кримінальною зовнішністю» (за словами нардепа від БЮТ Михайла Волинця) провели цю дозволену судом операцію.

За словами очевидців, чоловіки, які прийшли зносити намет, залили водою дві буржуйки, які його опалювали, від чого сталося сильне задимлення. Біль­шість з 30 чоловіків, які знаходились в наметі, отруїлись чадним газом. Потім невідомі завалили намет на людей, почали топтатись по них ногами.

«Ці штурмовики пробігли по людях і затоптали шахтаря Геннадія Конопльова», — повідомив нардеп Волинець. Пенсіонер помер у швидкій, не доїхавши до лікарні.

Очевидно, в результаті розгрому штабного намету інваліду стало зле і його забрали  у «швидку». Коли протестуючі підійшли до лікарів поцікавитися станом здоров’я їх товариша, медики нібито показали кардіограму серця потерпілого, яка виглядала суцільною рівною лінією.

Коли машина «швидкої допомоги» стала виїжджати з території наметового міс­течка, обурені чорнобильці намагалися її затримати. Окремі протестуючі кидалися під колеса машини, але міліціонери силою відтісняли чорнобильців. Після колотнечі, правоохоронці відсунули обурених і відкрили дорогу «швидкої».

«Влада показала своє істинне обличчя», — заявив учасник акції, голова Донецької обласної організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів Чорнобильської катастрофи «Чорнобиль-Єдність» Микола Гончаров.

Він також повідомив, що чорнобильці, які голодують у будівлі Пенсійного фонду Донецької області, називають знесення наметового містечка «терористичним актом, здійсненим співробітниками міліції».

«Ось тут, на цьому місці стояв начальник УВС міста Донецька Седнєв. І у мене була з ним серйозна розмова. Він нібито говорить: «Ми не знаємо, хто ці люди». При ньому скоїли цей злочин, при ньому вантажили намет в машину, і він нічого не зробив. І тут по усьому периметру намету стояли співробітники міліції, і благословляли той бандитизм, який здійснювався відносно нас», — розповів Гончаров. 

«Коаліція учасників помаранчевої революції» зажадала порушити справу проти працівників міліції і МНС, через яких в Донецьку в наметовому містечку загинув інвалід. 

Михайло Волинець розповів деякі факти біографії Геннадія Конопльова. Він був головою ветеранської організації учасників і дітей війни у місті Родинське, а також членом партії «Батьківщина». До пенсії працював шахтарем, мав інвалідність.

Півроку тому п’яний працівник міліції, перебуваючи за кермом автомобіля, збив невістку загиблого.

«Розслідування не проводиться. Цей працівник міліції знаходиться нібито в розшуку», — додав нардеп.

Волинець зазначив, що Конопльов був надзвичайно справедливою, чесною і порядною людиною.

Пізніше стало відомо, що у Конопльова були проблеми із серцем. У прес-службі МНС зазначили, що шахтар мав ішемічну хворобу серця і звертався по допомогу до лікарів у переддень трагедії.

Начальник прес-служби ГУ МВС України в Донецькій області Ігор Дьомін каже: «В 19.15 (27 листопада) співробітники МНС, попередньо попередивши правоохоронців, прибули в наметове містечко забрати намет, який є їх власністю».

Він наголосив, що міліція, яка перебувала у наметовому містечку, у самому демонтажі участі не брала, а лише забезпечувала громадський порядок.

«В цей час пікетувальники оточили машину швидкої допомоги та не давали їй виїхати з місця, де проводився пікет. Співробітникам міліції довелося організувати так званий «живий коридор», аби забезпечити транспортування людини. На жаль, в машині швидкої допомоги чоловік помер», — зазначили в МНС.

У прес-службі партії «Батьківщина» заявили, що міліція намагається зняти з себе відповідальність за загибель у Донецьку шахтаря-інваліда.

«Вони прагнуть зробити з нього бомжа, який просто помер від серцевої недостатності у наметовому містечку», — йдеться у повідомленні «Батьківщини».

Віце-спікер парламенту, нардеп від БЮТ Микола Томенко заявив, що, оскільки йдеться про загибель людини, то необхідно невідкладно провести розслідування та притягнути до відповідальності тих осіб, які порушили закон і були причетні до загибелі людини, повідомили в прес-службі «Батьківщини».

За його словами, опозиція вимагатиме під час пленарного тижня заслухати у парламенті інформацію прем’єр-міністра, міністра внутрішніх справ та інших посадовців стосовно обставин розгону наметового містечка, загибелі людини та відповідальності посадових осіб.

Президент Віктор Янукович доручив генпрокурору Віктору Пшонці вивчити обставини смерті Геннадія Конопльова. Янукович також висловив співчуття рідним і близьким Конопльова, повідомляє прес-служба президента.

Партія «Батьківщина» візьме на себе всі витрати на похорон загиблого у наметі шахтаря.

 На його думку, влада буде давати вказівку правоохоронним органам, щоб вони «списали» загибель цієї людини на серцеву недостатність або на нещасний випадок, утім сам він переконаний, що це було вбивство. «Бо якби вони не влаштували там бійки, штурханини, чоловік був би живий», — стверджує Ляшко.

Чорнобильці після знесення їхнього намету  продовжують голодовку просто неба.  Учасники акції розвели багаття на місці колишнього намету, щоб зігріватися, готують теплі речі, але йти звідси не мають наміру.

Зараз у голодовці продовжують брати участь 29 чорнобильців, а число тих, хто їх підтримує, значно вище. До протестів чорнобильців приєдналися підприємці. Жителі Донецька приносять протестуючим теплі речі і дрова.

Нині один з керівників акції Гончаров вважає, що влада хоче позбавити статусу чорнобильців учасників протесту: «Дана вказівка відкликати наші медичні справи. По мені особисто відкликана моя персональна справа з Управління праці і соцзахисту по статусу чорнобильця. Служба безпеки вилучила ці документи з управління праці і соцзахисту. Ви бачите, що відбувається і що ще може статися».

На разі на площі перед Пенсійним Фондом в Донецьку вже стоїть новий намет, який надав Громадянський конституційний комітет на чолі з Юрієм Збітнєв, а також рух «Солідарність». Крім того встановлено палатки партії «Удар» В.Кличка і «Громадянської позиції».

В Донецьку відбулася «жалобна хода» з порожнім гробом за участю чорнобильців та інших пільговиків, яка перекрила центр міста.

Як повідомляє “Острів”, таким чином мітингувальники висловлюють протест проти політики влади. Водночас хода містом з порожнім гробом стало своєрідною формою поминок по померлому 27 листопада учаснику акції протесту-голодування.

Колона пройшла по проїжджій частині вулиці Університетської. Її супроводжували правоохоронці - близько 10 осіб, які спостерігали за ходом подій.

У натовпі люди тримали  плакати: “Львів з Донецьком”, “Одеса з Донецьком” і прапор з написом “Запоріжжя”.

Віце-прем’єр, міністр соцполітики С.Тігіпко заявив, що в державному бюджеті недостатньо коштів для забезпечення всіх соціальних виплат, тому «йти на вимоги чорнобильців ми не можемо, у нас немає на це грошей». За його словами, за урахуванням боргів усіх пільговиків необхідно 170 млрд грн. На виплати чорнбильцям необхідно 6,6 млрд грн...

***

Директор центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко вважає, що українській владі слід шукати «золоту середину» у вирішенні проблеми протестуючих в Україні афганців і чорнобильців.

Тут необхідно шукати гнучкий компроміс», — сказав Фесенко в понеділок на прес-конференції в Києві, повідомляє Цензор. Він підкреслив, що, з одного боку є проблема відсутності необхідних грошових коштів для виплати їх афганцям і чорнобильцям, а з іншого боку «є проблема великих розбіжностей у розмірі пільг». «Боротьба за пільги стає політичною і соціальною загрозою для влади. Думаю, що тут необхідно шукати умовну золоту середину», — відмітив політолог.

Коментуючи інцидент, який стався в Донецьку, де помер один з учасників акції, яка проводилася під будівлею Донецького обласного пенсійного фонду, Фесенко сказав: «Я не виключаю, що опозиція внесе ім’я цієї людини до списку жертв нинішнього режиму. Також, можливо, це матиме негативні наслідки. Проте не думаю, що наслідки будуть такими ж, як в Тунісі, тобто це не приведе до революції. Думаю, що Донбас до таких дій ще не готовий».

За матеріалами інтернету

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com