Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПОДАТКОВА ІНФОРМУЄ

Сучасні технології для зручності платників

Останнім часом серед платників дедалі більшої популярності набирає подання звітності в електронному вигляді, адже ця опція чи не найкраще відповідає вимогам сучасного життя. У Податковому Кодексі України зазначено, що платник податків має змогу самостійно обрати, яким чином подати звітність. Для цього запропоновано три варіанта, одним з яких є подання електронної звітності. У випадку, коли йдеться про платників податків, які належать до великих та середніх під­приємств, то для них подання податкової звітності в електронному вигляді є обов’язковим.

Надаємо відповіді на питання, з якими платники податків найчастіше звертаються на сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія”

Питання. В які терміни подається звітність в електронному вигляді до податкової?

Відповідь. Податкові документи в електронному вигляді можуть бути надіслані до органів ДПС засобами телекомунікаційного зв’язку за звітні періоди у терміни, визначені законодавством для відповідних податкових документів у паперовій формі. При відправленні електронних документів платник податків самостійно визначає кінцевий термін їх відправлення (враховуючи час на своєчасну доставку документів до органів ДПС у разі можливого пошкодження телекомунікаційного зв’язку або ненадходження першої квитанції). Податкова звітність в електронному вигляді, отримана органами ДПС пізніше граничного терміну, вважається поданою з порушенням терміну.

Запитання. Наше під­приємство відноситься до категорії великих під­при­ємств, направило звітність в електронному вигляді та не отримало другу квитанцію. За яким номером телефоном можна дізнатися інформацію стосовно надходження другої квитанції?

Відповідь. Наказом ДПА України від 06.04.09 №168 «Про впровадження централізованої системи електронної податкової звітності платників податків в органах ДПС України» запроваджено централізовану систему електронної податкової звітності платників податків в органах ДПС України, в рамках якої прийом та обробка даних електронних податкових звітів, у тому числі формування та передача першої та другої квитанцій, здій­снюється центром обробки електронних звітів (ЦОЕЗ). Платник податку, який здійснює відправлення податкової звітності в електронному вигляді на адресу центру обробки електронних звітів, може отримати інформацію стосовно надходження податкового документа в електронному вигляді та передачі першої та другої квитанцій в органах ДПС за місцем реєстрації ( ДПІ у Голосіївському районі тел. 591 61 30), а також за телефоном (044) 272-07-81 або (044) 272-43-61 центру обробки електронних звітів.

Запитання. Відповідно якого порядоку визначається відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Відповідь. Наказом Міністерством фінансів України від 21.09.2011 № 1178 затверджено Порядок визначення відповідності платника податку критеріям, які дають право на отримання автоматичного бюджетного відшкодування податку на додану вартість

Запитання. Що необхідно зробити платнику ПДВ для можливості реєстрації податкових накладних в єдиному реєстрі?

Відповідь. Для реалізації можливості реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних платнику податку на додану вартість необхідно отримати посилені сертифікати ключів електронно-цифрового підпису та укласти з ДПІ за місцем обліку договір про визнання електронної податкової звітності.

ДПІ у Голосіївському районі м. Києва

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com