Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ОБІЦЯНКИ ТА ІНФЛЯЦІЯ

Під час розширеного засідання Кабінету Міністрів 7 березня Янукович пообіцяв виплатити шістьом мільйонам громадян по 1 тис. грн компенсацій за знеціненими вкладами Ощадбанку СРСР у червні – грудні, а також доручив уряду із квітня провести поетапний перерахунок страхових виплат шахтарям-інвалідам, підвищивши їх у середньому на 500 грн, із травня провести перерахунок пенсій і до кінця 2012-го забезпечити всіх інвалідів, які перебувають у черзі, протезами й інвалідними візками.

Міністерство фінансів оцінює обсяг необхідних коштів на реалізацію цих ініціатив у 8 млрд грн, а віце-прем’єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко в 16 млрд грн в 2012 році (за винятком іпотеки).

Глава НБУ Сергій Арбузов виключає виплати компенсації заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР за рахунок емісії.

Адміністрація президента припускає, що після реалізації соціальних ініціатив президента Віктора Януковича додаткове зростання інфляції становитиме 1-1,5%. Про це на брифінгу заявила перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова: «За розрахунками Міністерства фінансів і Національного банку рівень інфляційного тиску, саме пов’язаний із цими виплатами, не може перевищити 1-1,5 процентні пункти. Це попередні розрахунки, але вигляд у них доволі переконливий».

Акімова зазначила, що оскільки соціальні ініціативи президента підкріплено реальними економічними показниками, немає вагомих підстав прогнозувати значне зростання інфляційних очікувань у зв’язку із цими ініціативами.

Перший заступник голови Адміністрації також запевнила, що пропозиції Януковича аж ніяк не пов’язані з наближенням виборів у Верховну Раду, а засновані на реальних можливостях державного бюджету.

Нагадаємо, АП вважає, що соціальні ініціативи Януковича не перешкоджають продовженню співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Акімова також зазначила, що з початку 2012 року в бюджет додатково надійшло 10–11 млрд грн за рахунок перевищення планових показників зборів податку на додану вартість і планове підвищення надходжень від податку на прибуток.

Перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова заявила, що на іпотечні кредити від держави під 2-3% річних будуть претендувати далеко не всі. Про це вона сказала сьогодні журналістам на прес-конференції.

Акімова зазначила, що єдиним джерелом покриття різниці у відсотках між ринковою ставкою і ставкою, яка буде надаватися, є бюджет. «Ніякого іншого джерела немає і бути не може», — підкреслила вона.

За словами Акімової, розрахунки обсягів можливого іпотечного кредитування, його охоплення з точки зору населення та необхідних бюджетних ресурсів зараз проводяться Нацбанком і Мінфіном.

«Цілком очевидно, що тема масових кредитів, абсолютно для будь-якого громадянина в рамках цієї ініціативи піднята бути не може. Ініціатива, безумовно, повинна бути адресна і, перш за все, стосуватиметься людей, найбільш соціально незахищених, це в основному стосується і молоді, хоча у нас і є програма молодіжного кредитування, і інших людей, незалежно від віку, які потребують житла, не можуть самі заплатити досить високу ціну, вони готові брати участь в кредитуванні, тому що це не безкоштовна роздача квартир, але рівень їх матеріальних можливостей обмежений», — пояснила Акімова.

За її словами, визначити цю цільову категорію по доходу, за віком, за іншими критеріями — завдання НБУ і Мінфіну.

«А потім потрібно подивитися, скільки реально вже цього 2012 році можна було б закласти на початок цієї кредитної програми. Ці розрахунки зараз робляться», — підкреслила вона.

На її думку, цього року на реалізацію ініціативи навряд чи вдасться виділити суму, що перевищує 1 млрд грн.

«Це дуже приблизна цифра. Буде багато обмежуючих критеріїв. По-перше, хто має право, в першу чергу, по доходу? По-друге — наявність житла. Цей критерій теж потрібно буде чітко опрацьовувати, тому що питання не в тому, щоб допомогти кожному купити квартиру, незважаючи на його дохід і на те, скільки квартир у нього вже є», — зазначила Акімова.

«Це і обсяг площі, який може субсидуватися. Чи можна субсидуватися квартиру 200 квадратних метрів? Повинні існувати нормативи, які показують, на що може піти держава в рамках існуючих матеріальних можливостей. І, безумовно, цільова група не може бути дуже широкою», — заявила вона.

Українські новини
ЛІГАБізнесІнформ

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com