Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Втрачені шанси

Лідер політичної організації «Громадянська позиція», голова Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко відповів на запитання УНІАН.

— Януковичу випала козирна карта. Він не починав переговорів з ЄС, але за часом перебування на посаді йому випала карта, добра нагода увійти в історію, підписавши стратегічно важливу угоду з Євросоюзом про асоціацію і зону вільної торгівлі. Усі передумови для того були. Але Янукович за півтора роки такого натворив у внутрішній політиці, що ця угода була зірвана.

Угода з ЄС була б ключовою відповіддю на всі дальші запрошення Путіна до Євразійського союзу, Митного союзу, рубльової зони... То була б уже точка неповернення, яка б чітко вказала і зафіксувала підписами двох президентів, ЄС і України, стратегічний шлях розвитку України в напрямі Європи. Янукович той шанс упустив. І тепер змушений шукати інші шляхи.

Гадаю, внутрішньо Янукович не хоче входження України до Євразійського союзу чи Митного союзу. Хоча б із своїх власних міркувань. Бо зараз він перша особа, а в тому союзі він — ніхто. Там він буде одним із багатьох керівників одного із суб`єктів РФ. Коли ви почитаєте документи Євразійського економічного співтовариства чи Митного союзу — там немає рівності прав і голосу країн, немає жодного слова про демократичні цінності та їх захист. У той союз може вступити будь-яка держава, навіть якщо вона брутально порушує права людини.

Ось чому це принципово різні підходи і вектори. Це не питання географії — Схід чи Захід. І шанс зафіксувати документально європейський вектор України втратив саме Янукович. Це його особиста відповідальність. А тепер Янукович на власній шкірі пожинає гіркі наслідки на переговорах у Москві.

...Путін як посадова особа спілкується з посадовою особою нашої держави, але атмосфери довіри між ними не може бути в принципі.

Є багато інших факторів, у тому числі пов`язаних з планами Росії відновити статус супердержави під прапором Євразійського союзу, задля посилення впливу Росії, нарощування м`язів. І тут Україна об`єктивно є важливим елементом, без якого реалізація плану Путіна не відбудеться.

Путін краще ніж інші розуміє: якби була підписана угода з Європою і Україна йшла в напрямі ЄС, його плани б зависли в повітрі. При всій повазі до інших колишніх республік Радянського Союзу, Киргизії чи Таджикистану, Росія не відновить свій вплив і статус без України.

Путін знає нинішній стан української економіки, знає запас її міцності і час, коли вона може рухнути. Тому Росія не поспішає, не зменшує ціну газу, тим більше коли не бачить у нас ефективної політики енергозбереження... Путін почуває себе впевнено й чекає, коли Янукович стане на коліна й сам внесе «конструктивні пропозиції”: ось вам наша ГТС, ось вам інші стратегічні об`єкти на вибір — беріть що завгодно, тільки дайте нам гроші..!

Коли Янукович у жовтні 2010 року сконцентрував практично всю владу у своїх руках — після повернення до Конституції часів Кучми і внесення змін до 32 законів про систему владних повноважень, — я одразу сказав, що ця концентрація влади в одних руках створює велику загрозу в переговорах із зарубіжними партнерами. Тому що достатньо зламати одну людину, президента — і можна завдати шкоди всій країні.

Мудрішими були попередні президенти, які також проводили часом тяжкі переговори з РФ та з іншими державами, але в них був люфт, була можливість сказати: добре, я підписую угоду, а потім вносили в парламент — і парламент її відхиляв. У Януковича такого маневру нема, бо Путін бачить, як у ВР проштовхується будь-яке рішення, вигідне Януковичу... Тобто він сам себе загнав у пастку.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com