Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ПІШЛА ВАЖКА АРТИЛЕРІЯ

Росія пропонує завести в газовий консорціум німецький концерн EON, затвердивши в очах громадськості трибічний, європейський формат консорціуму. Але після приватизації ГТС України EON залишить консорціум, і Україна буде наодинці з Росією. Про це в коментарі UBR.UA розповів експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

На його думку, під час останньої зустрічі президентів Віктора Януковича і Володимира Путіна Росія запропонувала Україні зробити «римейк» 2003 року.

«Тоді німецький Ruhrgas (сьогодні — це концерн EON) брав активну участь в створенні газотранспортного консорціуму, і практично його можна було назвати повноправним засновником консорціуму. Але потім Ruhrgas покинув проект і трибічний україно-російсько-європейський проект перетворився на двосторонній україно-російський консорціум», — нагадав Корольчук.

Зараз, на його думку, Росія пропонує «завести» в консорціум зразка 2012 року німецький концерн EON на правах своєрідного «спостерігача».

«Це повинно надати легітимності майбутньому консорціуму і затвердити в очах громадськості саме трибічний, європейський формат консорціуму. Після приватизації ГТС України EON покине консорціум і де-факто Україна залишиться наодинці з Росією. А за цим послідує білоруський сценарій для ГТС України», — підкреслює Юрій Корольчук

«На перший погляд здається, що за останні півроку сторони прийшли до обопільної згоди, що для задоволення інтересів України (зниження ціни на газ) треба створити газотранспортний консорціум. Але в цей же час Росія займає тверду позицію стосовно повноцінної участі європейських компаній в консорціумі і фактично сама гальмує переговорний процес», — говорить експерт.

На його думку, Україні стає все важче чекати результатів переговорів, оскільки більшість методів тиску на Росію вже використані. Збільшення видобутку газу, початок освоєння нетрадиційного газу, будівництво LNG -терминала, енергоефективні технології — усе це питання не одного року і не одного мільярда доларів інвестицій. Переговори з МВФ про виділення рятівного транша також зайшли в безвихідь. Навіть один з останніх зроблених кроків — підписання угоди з німецькою RWE про можливість купівлі газу в країнах ЄС. Але і тут без участі «Газпрому» Україна не обійдеться. «Угледівши, що прогрес у вирішення газового питання поки що не намічається, Азаров ударив Росію нижче пояса — по «харківським угодам». Перед цим прем’єр отримав «благословення» Януковича на такий крок, оскільки з Москви українська делегація поверталася без результатів. Можна сказати, що в бій пішла важка артилерія. Оскільки «новообраному» Путіну зараз не з руки на початку своєї каденції отримати навіть натяк на можливість розриву «харківських угод».

Так і не зібравшись з духом і фактами для початку юридичної війни з «Газпромом» в Стокгольмському арбітражі, Україна вже готується до радикальніших кроків відносно «харківських угод». Але доки в президентському кріслі знаходиться Янукович, то не слід тішити себе ілюзіями на предмет реальності таких дій з боку влади і вважати, що «харківські угоди» доживають свої останні дні.

Але показовим є сам факт того, що «легенда помінялася» і тепер «харківські домовленості» не є знижкою на газ, а усього лише стали орендною платою за перебування Чорноморського флоту в Криму. Адже два роки Янукович і Азаров самі вірили в те, що коли б не «харківська» знижка на газ у розмірі 100 доларів, то економіка України взагалі б рухнула.

Зараз же після черги безуспішних діалогів з Путіним у Януковича, швидше за все, не залишилося більше аргументів як використовувати чинник «харківських угод». І тільки цим змусити Росію знайти взаємовигідний компроміс в питанні майбутнього ГТС України, а також піти на поступки і понизити ціну удвічі — з нинішнього рівня 520 дол. за 1000 куб. м без харківської знижки до 250-270 дол. за 1000 куб. м. І в цьому ключі переглянути сам факт існування «харківських угод».

UBR.UA

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com