Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

УМОВИ РОБОТИ ПОКРАЩАТЬСЯ

Після року підготовки, тривалих обговорень на галузевих заходах, в уряді і профільному комітеті, парламент ухвалив закони про розвиток індустрії програмної продукції в Україні. Йдеться про законопроекти 8267 і 9744, які регулюють проведення так званого економічного експерименту по створенню сприятливих умови роботи IT-індустрії.

Суть нововведень

Як розповів кореспондентові ЛІГАБізнесІнформ один з ініціаторів проекту — віце-президент Асоціації «Інформаційні технології України» Ігор Лисицький, економічний експеримент розрахований на 10 років: з 1 січня 2013 року до 1 січня 2023. Нові умови для української IT-індустрії включають ставку податку на прибуток і прибуткового податку на рівні 5%, а також звільнення від сплати ПДВ.

Аналогічні умови створюють сьогодні країни-конкуренти України на міжнародному IT-ринку, говорить Лисицький. З ним погоджується керівний партнер юридичної компанії «Юскутум» Артем Аф’ян. За його словами, спеціальні умови діють в Індії, Росії, Сінгапурі, відчула помітний економічний ефект Білорусь.

В цілому, 10 років  — це саме той термін, який вимагається, щоб виявити увесь потенціал української IT-індустрії. Усі побачать, що цей сектор здатний форсувати розвиток освіти, науки, медицину, упевнений Лисицький.

Перейти на нові податкові умови зможуть усі учасник ринку, які відповідають критеріям, прописаним в законі. «На цьому етапі це більше 2 тисяч компаній. Думаю, більшість з них скористається новими можливостями для зростання», — говорить представник галузі.

Учасник експерименту повинен отримати свідоцтво в Державній податковій адміністрації і висновок Державного агентства з питань науки, інновацій і інформатизації. За словами Лисицького, зараз ведеться робота над тим, щоб компанії змогли отримувати ці документи за принципом єдиного вікна.  Закладена в основу експерименту модель розвитку ринку дозволить збільшити надходження до бюджету більш ніж на 100 млн грн., приріст робочих місць очікується на рівні 30% в рік. «У малого і середнього бізнесу з’являється можливість «стати на ноги» і розширитися. У великого — зміцнити свої позиції на ринку. Кожен фахівець виграє, тому що зможе отримувати «білу» зарплату і бути упевненим у своєму майбутньому», — говорить представник ринку.

За словами Артема Аф’яна, Україна сьогодні один зі світових лідерів по числу кваліфікованих розробників програмного забезпечення. І впровадження нових умов дозволить по суті обілити усі зарплати в цій сфері, вивести бізнес з тіні і зробити його привабливим для інвестицій.

 

Підготовчі роботи

Підготовка проекту, його обговорення і узгодження тривало більше року, участь в цьому брали представники влади, бізнесу, громадських організацій. «Тому риски зведені до мінімуму. Ми більше року, спільно з народними депутатами Віктором Януковичем, Євгенієм Царьковим і іншими, вивіряли усі механізми роботи. Потім проводили парламентські слухання. Вважаю, що для України такий формат роботи — це прецедент», — підкреслив Лисицький.

Головним ризиком впровадження нововведень є використання нових умов непрофільними компаніями, вважає Артем Аф’ян. Тому так важливо чітко ідентифікувати компанії, які можна віднести до IT-галузі.

Президент України Віктор Янукович схвалить цю ініціативу, упевнений Лисицький. «Бо на сьогодні є розуміння, яку роль може зіграти IT-індустрія у розвитку України. Це як іміджеві бали, поліпшення репутації на міжнародній арені, так і реальне збільшення надходжень до держбюджету», — говорить глава об’єднання.

Підготовка до впровадження нововведень вже ведеться. 

Один з ініціаторів законопроектів — народний депутат Віктор Янукович відмітив, що зниження податкового тиску — це тільки початок роботи над розвитком національної IT-індустрії: «Зараз важливо не зупинятися на досягнутому. Верховна Рада підтримала законопроекти, це загальна перемога влади і бізнесу. Наступний етап — впровадження нових податкових умов на практиці, щоб ними могли максимально ефективно користуватися усі компанії. Ми проводитимемо робочі зустрічі за участю підприємців і Державної податкової служби».

Завдання номер один після імплементації нових податкових умов — розробка чіткої і зрозумілої програми розвитку національної IT-індустрії, погоджується Лисицький. До її рішення ініціатори проекту вже приступили.

Олександр Винниченко
liga.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com