Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Блага вість для світу

До 20-річчя Предстоятельства на Київській кафедрі Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського та всієї України, Предстоятеля Української Православної Церкви протоієрей Діонісій Мартишин, директор духовно-просвітницького Центру імені Святих Апостолів, завідувач кафедри православної культури та теології МАУП за особистою підтримкою та патронатом преосвященнішого Іларія, єпископа Макарівського, вікарія Київської Митрополії, Голови Комітету з біоетики та етичних питань при Священному Синоді Української Православної Церкви видав православні бесіди з молоддю.

 

Книга «Благовістіть оновлення світу: духовні бесіди зі студентською молоддю на православні свята» видана українською мовою з урахуванням духовних прагнень сучасної людини та проблематики українського суспільства загалом.

Протоієрей Діонісій Мартишин, доктор богослов’я, професор Міжнародної Кадрової Академії, доцент Київської Духовної Академії запрошує християн глибше пізнати власну духовно-релігійну історію та замислитися над долею Православної Церкви у XXI ст. Поєднання теологічних знань автора з багаторічним викладацьким досвідом у церковних і світських вищих навчальних закладах, священицьким служінням на парафіях міста Києва є особливою перевагою цієї збірки бесід.

Опубліковані тексти дають змогу відчути сучасний дух й неординарний стиль спілкування автора з молоддю та православною спіль­нотою. У своїх духовних роздумах священик зробив спробу допомогти людині зустріти Бога й осмислити існуючу проблематику православної віри сьогодення. Книга адресована не лише священикам, а й усім, кому не байдужі питання людської духовності, усім, хто прагне глибше зрозуміти сутність християнської віри та основні аспекти місії Православної Церкви у сучасному світі.

Гостре відчуття церковних проблем, розуміння психології молодої людини та осмислення богослов’я Православної Церкви роблять затребуваною цю збірку.

Пропонуємо до вашої уваги «Слово до читача єпископа Макарівського Іларія».

“Книга духовних бесід зі студентством — це не лише богословські актуальні роздуми молодого священика над змістом та суттю православних свят, а й щирий заклик до обговорення проблем та викликів, які стоять перед сучасним українським суспільством та Православною Церквою. У своїх міркуваннях автор, керуючись синтезом православного богослов’я, психології, філософії, соціології та реальним парафіяльним досвідом Православної Церкви, розмірковує над станом, у якому перебуває православний християнин у наш час.

Автор показує небезпеку соціальної ізоляції Церкви, намагається розширити межи церковної проповіді до кордонів життя усього соціуму, відновити застарілі парадигми сприйняття Христової Благої Вісті та побудувати новий місіонерський підхід до проголошення Слова Божого в складних умовах українського суспільства.

У книзі висвітлюються основні питання православного віровчення, літургіки, гомілетики, характеристики ментальності посттоталітарної людини, в тому числі протиріччя особистісного розвитку людини у моделі індивідуалізму та соборності, секулярної раціоналізації та містичного досвіду Церкви. Акцентовано увагу на викликах, перед якими стоїть соціальна думка Православ’я у сфері соціології, політології та розбудови справжнього громадянського суспільства.

Можливо, збірка духовних бесід викличе не лише схвальні відгуки молоді, а й окремі критичні зауваження з боку деякої частини православної громадськості. Вочевидь зрозуміло, що обговорення насправді актуального та «єдиного на потребу» у християнському бутті не лише підвищує градус дискусії, богословської рефлексії, загострюючи перебіг «хронічних хвороб» нашого суспільства, але паралельно з цим відновлює імпульси оздоровлення, духовно-морального й соціального зміцнення людини на шляху пізнання Істини.

На наш погляд, ця книга не залишить байдужим читача, вона порушує багато питань, запрошує до справжнього діалогу в обговоренні важливих, болісних тем парафіяльного буття. Автор закликає до перегляду деяких поглядів на присутність Церкви у суспільному житті, наголошує на важливості соціальної дії християнства, розбудови соціального та місіонерського служіння.

Попри драматичні колізії розвитку нашого суспільства, автор зосереджує увагу на важливості зміцнення комунікативних засад церковного буття, подолання на засадах християнської моралі пасивності та багатьох негативних комплексів сучасної людини. Священик, послуговуючись поважними, вагомими богословськими роздумами Блаженнішого Митрополита Володимира запрошує християнську громаду до вивчення та популяризації соціального вчення Православної Церкви.

Підсумовуючи, треба зазначити, на нашу думку, книга духовних бесід протоієрея Діонісія Мартишина буде цікавою читачу, зокрема соціальним педагогам, викладачам недільних шкіл, студентам, прихожанам — усім, кому небайдужа доля Православ’я, стан сучасного соціального служіння, місіонерства та церковної проповіді в умовах загрозливих викликів сучасного світу. Ця книга допоможе глибше пізнати богослов’я Православної Церкви, навчить сприймати церковне богослужіння, православні свята як невичерпний і завжди актуальний скарб духовного життя людства».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com