Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

УКРАДЕНЕ СОНЦЕ ТА ЙОГО СУЧАСНІ ВИЗВОЛИТЕЛІ

Або «Кінець світу”-2012 як перехід до ери світлої енергетики

Пригадуються з дитинства казочки й легенди, в яких темні сили крали у людей Сонце, а потім знаходився герой-визволитель, що повертав небесне світило й разом із ним радість життя чесному люду. У цьому давньому міфологічному сюжеті прихована мудрість, яку відразу не просто збагнути. Власне, як багато чого з почутого в дитинстві від старих людей, розуміння яких приходить з роками.

“Викрадення сонця» у сучасному розумінні — це процес використання у вітчизняній та світовій енергетиці (до речі, надміру енерговитратній) не природних відновних видів енергії (передовсім, сонця та вітру), а викопної — з земних надр. Наче зумисне спотворили термінологію, коди природні відновні джерела нарекли «альтернативними», а насправді АЛЬТЕРНАТИВНІ природним — чомусь назвали традиційними, хоча ними користуються десь років зо двісті, що, розумієте, просто несерйозно, порівняно зі споконвічними сонцем та вітром.  

Замість живої природної ми користуємося потойбічною «мертвою» енергією темних сил, видобутою з глибоких підземних надр — вугіллям, нафтою, газом, урановою рудою… Через це Україну (та багато інших країн світу) весь час переслідують всілякі проблеми й негаразди, пов’язані з енергетичною сферою, які наче сніговою лавиною все частіше й дошкульніше накочуються на нас, деталі відчутніше паралізуючи своїми пут(ін)ами економіку та інші сфери суспільного життя. Сучасні, цілком реальні «темні сили» у вигляді нафтогазових монополістів та олігархів, що прихватизували більшу частину нашої енергетики, звісно, протидіють запровадженню переходу на використання екологічної відновної енергії. Адже тоді вони втратять свою монополію, незрівнянні прибутки та владу над людьми. Фактично, вони і є тими темними силами, які вкрали у нас Сонце і тепер збиткуються з чесного люду.

Майже через півтора століття після винайдення електричної лампи, нарешті в деяких країнах почали обладнувати стовпи освітлення сонячними батареями, які б у день вбирали світло, а вночі випромінювали його, освітлюючи вулицю. Здавалося б — все просто, навіщо винаходити велосипед?! Денне світло — перенести на нічну частину доби, а літню спеку — на зиму для обігріву житла. Та на початку минулого століття наче темні сили повели людство енергетичними манівцями, аби у такий спосіб «сховати Сонце» (допоки що їм це вдається). Замість розробок технологій з акумулювання, збереження енергії (звісно, питання також потребує чималого напруження вчених мізків) — почали розробляти складні й громіздкі технології видобування енергетичних копалин із глибоких земних надр, їхнього транспортування (десятками тисяч кілометрів) та переробки у енергію. Такі незграбні й енерговитратні технології потребують постійного спустошення земних надр, обертаючись шкідливими викидами в атмосферу. 

Але всьому, у тім числі й темній потойбічній енергетиці, настане край. «Кінець світу» за різними календарями й віщуваннями призначений на завершення 2012 року, це — кінець нинішньої епохи чорної енергетики й перехід до нової ери — світлої енергії. Звісно, це не станеться за один день і навіть за один рік, але ми вже на порозі нової ери, з настанням якої щезнуть забруднюючі атомні та теплові електростанції, закриються вугільні шахти, нафтові та газові свердловини більше не турбуватимуть землю й не викачуватимуть з неї потойбічну енергію. Разом з ними пропадуть і енергетичні монополії олігархів. Окрім екологічності та відновлювання джерел, перевага сонячної та вітрової енергетики порівняно з іншими полягає у тому, що вона найбільш наближена до кінцевого споживача. Адже невеличкий вітряк на чи/та кілька десятків квадратних метрів сонячних панелей на даху будинку пересічного споживача (на відміну від АЕС, ТЕЦ чи ГЕС, міні-конструкції яких не встановиш вдома) здатні забезпечити йому не тільки електроживлення, а й опалення житла у зимовий період, тобто цілковиту енергетичну незалежність. Те ж саме стосується кожного підприємства чи (навіть, енергозатратного) виробництва.

“Визволити і повернути» людям Сонце у сучасному розумінні — це здійснити загальний перехід на використання природної відновної чистої сонячної та вітрової енергії замість брудної потойбічної викопної. Такі часи вже не за горами… Боротьба добра зі злом, світлих сил з темними на нинішньому етапі розвитку людства стосується всіх. І кожен може до неї долучитися, не чекаючи доки звідкись візьметься якийсь міфічний герой і принесе довгожданий порятунок. Поки що світова структура цін влаштована так, аби було дорого й «невигідно» встановити вдома сонячні панелі чи вітряки. Але ж, якщо ви надумали вкласти гроші у будівництво чи/та підведення зовнішніх енергетичних мереж (газ, електрика), то приціньтеся й подумайте, що вигідніше, враховуючи перспективу невідворотного зростання світових цін на енергоносії. Те саме стосується придбання авто — переходьте на електромобілі. Вже є енергоощадна бездротова побутова техніка з автономним живленням, або така, що потребує невеликого заряду. Наприклад, ноутбук, з вмонтованою сонячною панеллю чи телевізор з великим екраном, який не має звичного нам електричного шнура, а працює від однієї батарейки. Цікавтеся й купуйте передовсім такі речі — створюйте на них попит, відтак сприяйте зниженню цін на них.  

Адже, незалежно від чиїхось мрій чи бажань — майбутнє за світлою енергетикою. Все одно Україна і людство в цілому скоро перейде (причому, тотально) на використання відновлювальних видів енергії. Відтак, на наступних виборах до ВР, підтримайте тих кандидатів та партії, які усвідомлюють цю перспективу і роблять конкретні кроки у напрямку переходу до використання енергії сонця та вітру. Словом, обирайте з-поміж політиків тих, хто найбільше «вловлює вітер» переходу до світлих енергетичних технологій майбутнього.

Олександр НАКАЗНЕНКО

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com