Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Потужні політичні сили усунені з окружкомів

Партії-карлики отримали представ­ництво в усіх окружних комісіях

Центральна виборча комісія (ЦВК) провела жеребкування щодо включення кандидатур до складу 225 окружних виборчих комісій (ОВК). Політичні партії — суб’єкти виборчого процесу, які висунули хоча б одного кандидата на виборах народних депутатів України, мали право брати участь у цій процедурі. За результатами жеребкування лише 19 політичних партій отримали представництво у ОВК.

В усіх без винятку 225 окружних виборчих комісіях отримали квоту партії «Молодь до влади», «Русь — єдина», Народно-трудовий союз України, «Братство», Українська партія «Зелена планета». Лише 5 з 19 цих суб’єктів виборчого процесу висунули своїх кандидатів списком. Усі інші партії обмежились висуненням кандидатів у окремих одномандатних виборчих округах. Серед тих партій, які отримали представництво в усіх 225 ОВК, лише дві висунули більше, ніж 3-х кандидатів на виборах народних депутатів України, повідомляє громадянська мережа «Опора».

Організація зазначає, що застосована на парламентських виборах 2012 р. процедура жеребкування щодо включення кандидатур до складу ОВК не сприяє рівномірному представництву усіх політичних сил у виборчих комісіях та викривляє принцип взаємного контролю між суб’єктами виборчого процесу. Разове жеребкування по усім окружним виборчим комісіям створило умови, коли найбільше в них представництво отримали партії, що висунули мінімальну кількість кандидатів на виборах та не ведуть активної передвиборчої кампанії.

81 політична партія — суб’єкт виборчого процесу подала 13 тис. 424 кандидатури на 2 тис. 926 вакансії членів окружних виборчих комісій. Із різних причин, передбачених законодавством, ЦВК відхилено 104 кандидатури. 6 політичних партій — суб’єктів виборчого процесу не скористались своїм правом подати кандидатури до складу окружних виборчих комісій.

Під час жеребкування визначалася лише черговість усіх політичних партій щодо включення їхніх представників до складу ОВК. Тобто, партії отримали лише порядковий номер, а жеребкування претендентів на кожну з окружних виборчих комісій окремо не проводилось. Після включення всіх кандидатур до складу окружних виборчих комісій від партії, яка є першою за встановленою жеребкуванням черговістю, визначаються кандидатури до складу таких комісій з наступних. Тобто, на всіх ОВК мали право представництва ті партії, які зареєстрували лише одного кандидата, але сформували подання 225 комісій. Це призвело до несправедливого та непропорційного представництва переважно аутсайдерів виборів.

 

РБК-Україна

 

***

 «Русь Єдина», «Народно-трудовий союз» (НТС), «Братство» на чолі з антиющенківським «телевізійним кілером» Дмитром Корчинським, «Союз анархістів», «Єдина Родина» на чолі з Олександром Ржавським, «Руська Єдність» і «Руський блок» мають дещо спільне – панславістську й російську націоналістичну ідеологію. Крім того, хоч ці політичні сили є маргінальними, всі вони отримали по 212-225 представників в окружних виборчих комісіях, які працюватимуть на виборах у жовтні цього року.

До них слід додати ще чотири партії-сателіти Партії регіонів: Ліберальну партію (першу партію влади в Донбасі), Християнсько-демократичну партію (яка входила до складу блоку Черновецького), «Єдиний Центр» Віктора Балоги (який ще в 2007 р., будучи головою секретаріату Президента Віктора Ющенка, підтримував русинський рух у Закарпатті) та «Україна – Вперед!» Наталії Королевської.

НТС заснували російські націоналісти, пов’язані з колабораціоністським власовським рухом (РОА – Российская освободительная армия), по завершенні Другої світової війни. НТС виник із політичного крила РОА – Комитета освобождения народов России (КОНР), який був створений нацистами в 1944 р. і користувався підтримкою генерала Андрія Власова. Незважаючи на свої назви, ні КОНР, ні НТС не змогли заручитися підтримкою неросійських емігрантських груп, у тому числі українців, унаслідок своєї російської націоналістично-імперської ідеології.

«Братство» є одним з уламків «УНА-УНСО» і, так само як і Прогресивна соціалістична партія на чолі з Наталією Вітренко, входить до складу Вищої ради московського Міжнародного євразійського руху та Вищої ради Євразійського союзу молоді. Євразійський союз молоді, згідно з оприлюдненою депешею посольства США в Києві, є «екстремістською» та «антиамериканською» організацією, що пропагує «ідеологію підтримки російського імперіалізму». «Євразійці» «контролюються Кремлем» та в межах України ведуть найбільш активну діяльність у Криму, Сумах, Донецьку, Києві та Харкові (http://wikileaks.org/cable/2008/11/08KYIV2323.html).

“УНА-УНСО» завжди підтримувала панславістську ідеологію, свідченням чого є хоча б її участь у військовому конфлікті з Молдовою на боці придністровських сепаратистів у ході громадянської війни 1992 року. Українські націоналісти-емігранти завжди ставилися до панславізму «УНА-УНСО» з підозрою і в 1992 році утворили власну партію – Конгрес українських націоналістів (КУН).

Інша депеша з посольства США повідомляє, що Прогресивна соціалістична партія співпрацювала з «Братством» та «розпалювала расову ворожнечу до кримських татар з боку слов’янських жителів Криму, попереджала про загрози НАТО, зокрема на весняних протестах у Феодосії проти навчань Сі Бриз, засуджувала НАТО, «бандерівців» УПА і фашистів в одному реченні й «американських лакеїв» Віктора Ющенка та Віктора Януковича в наступному, а також висловила подяку російському Президентові Путіну та Державній Думі за підтримку справжніх інтересів слов’ян».

«Руська Єдність» і «Руський блок» відомі в Криму з початку 1990-х років як російські націоналістично-сепаратистські політичні сили. Президенти Кучма і Ющенко боролися з російськими сепаратистами в Криму – в тому числі з цими двома партіями – в той час як Партія регіонів була їх політичним союзником. 

У результаті процесу делегування представників партій до окружних виборчих комісій, які працюватимуть на парламентських виборах 2012 року, російські націоналісти та сепаратисти разом із сателітами влади отримали непомірний вплив. 

 

Тарас Кузьо, УП

 

 

***

 

Партія «Удар» та ВО «Свобода» вважають несправедливими результати жеребкування щодо представництва партій в окружних виборчкомах. Як передає кореспондент УНІАН, про це представники цих партій В.Карпунцов та О.Махніцький заявили журналістам після завершення процедури жеребкування у ЦВК: «В цій ситуації УДАР робитиме наголос на своїх спостерігачах в Окружних виборчих комісіях, членах нашої юридичної команди», (В.Карпунцов). Представник «УДАРу» вважає, що жеребкування повинно було проводитися окремо по кожному з 225 округів, а не загалом щодо представництва партій в усіх округах. В.Карпунцов повідомив, що партія «УДАР» оскаржувала у квітні у судовому порядку постанову ЦВК щодо порядку проведення жеребкування. Проте Київський апеляційний адмінсуд підтвердив законність цього рішення. «Результат: місця (в ОВК) отримали партії, які є технологічними, тобто реальні учасники виборчого процесу не отримали жодного місця»,- додав у свою чергу О.Махніцький. На його думку, такий порядок визначення представництва партій в ОВК є несправедливим і нецивілізованим.

У свою чергу заступник голови ЦВК Андрій Магера наголосив на законності процедури проведення жеребкування. «Ми ухвалили постанову з цього питання жеребкування пройшло відповідно як до вимог Закону, так і до постанови ЦВК»,- підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, своє представництво у окружних виборчих комісіях вибороли в результаті жеребкування 19 непарламентських політичних партій, які беруть участь у виборах до Верховної Ради у 28 жовтня 2012, а також згідно законодавства 5 депутатських парламентських фракцій представлятимуться у 225 виборчих округах. 

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com