Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Солана застеріг Україну

Україна повинна сама для себе вирішити, чи готова вона рухатися в напрямку Європейського Союзу і розділяти цінності, які є його базисом, заявив Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики і загальної політики безпеки (1999-2009), екс-генсек НАТО Хав’єр Солана.

«Україна має подивитися на себе, на свої цінності. Чи є у вас соціальний консенсус щодо руху в Європу або стратегія, яка усіх об’єднує? Ми поки цього не спостерігаємо», — заявив Солана в рамках 9-ї Ялтинської щорічної зустрічі «Україна і світ: долаючи завтрашні виклики разом».

Європейський політик засумнівався в тому, що Митний Союз — це хороший інтеграційний вибір для України, і що він є чисто економічним альянсом. «У МС економіка не так важлива, як політика. До того ж Україні, у разі вступу в МС, доведеться вести переговори з Європейським Союзом двічі: спочатку від себе особисто, а потім як від члена Митного Союзу», — зазначив політик.

Також Солана підкреслив якісну відмінність двох міждержавних об’єднань і закликав Україну замислитися над своїми цінностями та пріоритетами. «Вам потрібно подивитися на свої цінності і вирішити. Митний Союз — це митниця, яка дає добро. Євросоюз — змінює життя, змінює все в країні. Двері в Європу все ще відкриті для вас», — сказав Солана.

Нагадаємо, напередодні голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що ЄС поки не бачить умов для підписання Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Нагадаємо, сайт Корреспондент.net вів пряму онлайн-трансляцію 9-го форуму Ялтинської європейської стратегії (YES), в якому брали участь близько 200 представників політичних, ділових і громадських кіл з більш ніж 20 країн світу.

Корреспондент.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com