Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Металургійний завод нового покоління

«Інтерпайп Сталь» — перший металургійний завод, побудований в Україні з нуля за останні 40 років. За рівнем технологій, умовами праці, екологічними стандартами це новий виток у розвитку галузі.

Електросталеплавильний комплекс дозволить компанії «Інтерпайп» відмовитися від застарілого мартенівського способу виробництва сталі,  скоротити енерговитрати на тонну сталі більш ніж удвічі і в 2,5 рази зменшити викиди шкідливих речовин у навколишнє середовище. А потужність нового  заводу після виходу на проектну потужність становитиме 1320 тис. тонн сталі на рік, що зробить його найбільшим підприємством такого типу в Східній  Європі.

Минулого тижня керівники заводу презентували дніпропетровським журналістам сучасну систему шумоізоляції, що захищає жителів  прилеглих будинків від заводського шуму. Тепер звук працюючого виробництва навіть нижче фонового рівня шуму району і відповідає самим  строгим санітарним вимогам — це підтверджено вимірами українських санітарних служб і міжнародних незалежних експертів.

Головним джерелом шуму на підприємстві є дугова сталеплавильна піч. Але завод побудований в житловому районі, і щоб знизити шум, що виникає  в процесі плавки металобрухту, піч на час роботи закривають спеціальним металевим кожухом пристойної товщини, який у металургів  зветься doghouse (англ. — собача будка). Завдяки особливій конструкції і звукопоглинальним матеріалами «будка» забезпечує комплексну  шумоізоляцію, і рівень шуму навіть на території заводу не перевищує встановлену законом норму 45 дБ у нічний час та 55 дБ — вдень.

«Перед будівництвом заводу у нас були розбіжності з мешканцями прилеглих будинків», — розповів начальник управління корпоративних  відносин компанії «Інтерпайп» Дмитро Кисилевський. «Але зараз у жителів уже немає претензій до заводу. Більш того, ми прийняли участь  у благоустрої їхніх будинків, тому вони навіть висловили нам подяку».

Не захотіли на заводі залежати і від дорогого газу. Підприємство працює на «чистій» електроенергії. Причому для цього довелося  прокладати спеціальну дволанцюгову кабельну лінію надвисокої напруги 330 кВ протяжністю 12,8 км — від Придніпровської ТЕС по дну  Дніпра та під міською землею, житловими районами і залізницею. А на заводі ток приймає спеціально побудована електропідстанція «Пічна».  Причому при прокладці цієї екологічно безпечної кабельної лінії передачі використовувалися новітні технології захисту та ізоляції, що дозволяють  виключити її негативний вплив на навколишнє середовище.

Подібний проект вперше реалізований в Україні і є проривом в області високих технологій у вітчизняній енергетиці. При цьому була  розроблена нормативно-правова база для будівництва та експлуатації кабельних ліній надвисокої напруги.

Але високі виробничі технології та сучасна система шумоізоляції — лише частина прийнятої компанією політики соціально відповідального  бізнесу. На новому заводі діє найсучасніша система газоочищення і застосовується замкнутий цикл водовикористання. Відпрацьована  вода очищується тут же, на заводі, і знову надходить на виробництво. Не існує навіть труби для скидання відходів у річку. Іноді тільки закачують  її в невеликих обсягах для заповнення тієї, що випарувалася.

А в розпал робочого дня із заводської труби виходить не дим, а чисте повітря, якого і не видно із землі. Заміри екологів показали, що повітряні  викиди за багатьма параметрами навіть чистіші повітря в цьому районі Дніпропетровська.

Але все-таки це — металургійне виробництво, і в цеху досить пильно. Кожні дві години пил з підлоги збирається спеціальними збиральними  машинами. Але її не викидають, а спеціально утрамбовують і складують в сховище. Пил містить багато металу, і в майбутньому на заводі організують  «Побічне виробництво» — витяг металу з цього пилу. У хорошого господаря нічого даремно не викидається.

У зразковому господарстві завжди є чим пишатися. І «Інтерпайп Сталь» не приховує своїх досягнень — компанія організувала регулярні  екскурсії на завод для всіх бажаючих городян. Дуже багато з них після такої прогулянки заповнюють анкети і ... стають в чергу на вільну  вакансію. На жаль, поки все зайнято.

Ось така вона, металургія нового покоління.

Ibud.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com