Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

БУДЕ ВЛАСНЕ ЯДЕРНЕ ПАЛИВО

На Кіровоградщині розпочато будівництво заводу із вироблення ядерного палива. Паливо вироблятиметься за російськими технологіями на спільному підприємстві.

У грудні 2011 року український державний концерн «Ядерне паливо» та російський «ТВЕЛ» зареєстрували спільне підприємство, у якому контрольний пакет акцій належить українській стороні. Саме це СП вироблятиме ядерне пальне для українських АЕС, які працюють нині на паливі, що його Україна імпортує із Росії.

Український прем’єр Микола Азаров під час церемонії відкриття будівництва заявив, що цей проект буде «найбільшим проектом щодо забезпечення енергетичної незалежності країни».

Проте оглядачі звертають увагу на те, що проект узалежнює українську атомну енергетику від російських технологій, і, по суті, нічого не змінює у нинішній ситуації, коли Україна повністю залежить від імпорту російського газу та ядерного палива.

Крім того, деякі експерти звертають увагу і на те, що в Україні вже зараз є надлишок електроенергії, виробленої на атомних станціях, і що її потенційний експорт за кордон може бути поставлено під сумнів саме через недовіру європейських споживачів до «чистоти» цієї енергії та безпеки українських АЕС, реактори яких так само є російськими за походженням — ВВЕР-1000.

Очікується, що будівництво заводу із вироблення ядерного палива коштуватиме 3,7 млрд грн, із яких 1,1 млрд піде за закупівлю власне російських технологій. Перше паливо має бути вироблено на заводі вже у 2015 році.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com