Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ТАТАРСЬКА ЯК ОБОВ’ЯЗКОВА

20 вересня в центрі Казані пройшов пікет за обов’язкове навчання татарській мові, організований Спілкою татарської молоді «Азатлик».

Лідер «азатликівців» Наіль Набіуллін, метою акції назвав не допущення повторення в Татарстані політики президента Башкирії Р.Хамітова в мовному питанні. Ще в червні на зустрічі з журналістами він заявив, що «хто не хоче вчити башкирську мову, примушувати не будемо», що багатьма було сприйнято як початок вирішення етнолінгвістичного конфлікту в цій республіці.

У Татарстані російська і російськомовна громад­ськість також покладала надію на те, що і в Казанському кремлі візьмуть приклад з Уфи. Проте у своєму посланні до Держради республіки 13 вересня президент Р.Мінніханов заявив, що «питання державної двомовності і обов’язкового вивчення російської і татарської мов є принциповим і перегляду не підлягає». Через тиждень в Казані був організований пікет місцевих націоналістів на підтримка цієї заяви.

Серед плакатів, які можна було побачити на пікеті, були наступні: «Татарофоби, зупиніться! Татарська мова була, є і буде обов’язковою!»  «Підтримуємо Мінніханова в тому, що питання двомовності і обов’язковості вивчення татарської і російської мов перегляду не підлягають», «Етношовінізм і зарозумілість?! Чому таке зневажливе і нешанобливе відношення до нації, на землі, на якій ви живете?!», «Добровільності вивчення татарської мови в Татарстані не допустимо!»

Казанська поліція ніяк не відреагувала на заяви націоналістів,  і навіть симпатизувала організаторам пікету. Поліцейські (як з’ясувалося, — прибулі з татарських сіл), обмінювалися з «азатликівцями» добродушними репліками.

Добродушність не поширилася на активістів російських молодіжних організацій, що прийшли подивитися на пікет. Вони були негайно затримані поліцією і відправлені до поліцейського пункту у гіпермаркету «Кільце». Співголова Казанського цивільного союзу Михайло Шаров зазначив, що наглядові органи проводять політику подвійних стандартів.

Слід особливо зхазначити, що судячи по відсутності реакції, прокуратура Татарстану під керівництвом Кафіля Амірова не бачать нічого протизаконного в плакатах, з якими виходять на свої акції татарські націоналісти.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com