Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як вибрати свого юриста?

Перша консультація у хорошого юриста майже завжди безкоштовна. Правда, практично будь-який з них зробить все, щоб ви прийшли другий раз.

Скажу прямо, хоча ринок юридичних послуг здається багатим, знайти справжнього професіонала дуже складно. Причому високий гонорар, який з вас просять, не дає ніякої гарантії, як і презентабельний вигляд, і солідний вік юриста. Одним словом, лотерея... Спробуємо збільшити ваш шанс на виграш.

Ви маєте право на безкоштовну юридичну допомогу? Почніть з установи, яка надає такі послуги.

Але навіть якщо вас влаштувала інформація, яку ви отримали від безкоштовного адвоката, перевірте її в бесіді з іншими юристами. Для цього розпитайте знайомих, може, вони брали участь в судових засіданнях і користувалися послугами хорошого захисника. Сарафанне радіо в цьому випадку дуже ефективне джерело. З побоюванням беріть контакти з безкоштовних газет, Інтернету, зовнішньої реклами. Поважаючий себе юрист не опуститься до оголошень на ліхтарних стовпах. І головне, підходьте до вибору з головою! Нехай в вашому списку буде 5-6 прізвищ адвокатів, може бути, юридичних агентств. Не шкодуйте часу і відвідайте всіх.

Спочатку важливо визначитися, хто вам потрібен: адвокат або юрист? Будь-який адвокат - юрист, але не кожен юрист - адвокат. Відмінність адвоката від юриста - можливість захищати клієнта у кримінальній справі. Для цивільних справ, арбітражного процесу цілком підходить і юрист. До кримінальної справи може бути допущено судом і будь-яка особа (навіть не юрист) в якості громадського захисника, але тільки при наявності в справі адвоката.

Потрібен адвокат - доречно звернутися в адвокатської палати і попросити рекомендувати фахівця саме у вашій справі. Крім того, варто поцікавитися, якщо ви самостійно вибрали адвоката, чи є він в списках професійного співтовариства. Кожен адвокат, склав кваліфікаційний іспит, отримує посвідчення з індивідуальним номером за реєстром Мін'юсту.

Щоб застрахувати себе від відвертого шахрайства, необхідно відвідати офіс юриста попередньо відвідавши сайт https://www.imperpravo.ru/yuridicheskaya-pomoch/v-raionah-goroda-moskvy/marino/ уточнивши інформацію про місцезнаходження контори. Якщо він знаходиться в бізнес-центрі, поцікавтеся у охоронця або сусідів по офісу, давно тут влаштувалася юридична консультація. Зверніть увагу на зовнішній вигляд. Юрист, який приймає вас в джинсах і футболці або, навпаки, в вишуканому вбранні, може бути виключно глибоким знавцем права. Однак якщо він заявиться до суду в такому вигляді, суддя не буде сприймати його серйозно.

Не забувайте: перша консультація безкоштовна. Якщо у вас відразу починають просити гроші, не вислухавши, не проявивши належної участі, висновок очевидний - послуги цього фахівця обійдуться дуже дорого. Розпитайте, на чому спеціалізується захисник, чи давно працює, скільки у нього було успішних судових рішень. Не довіряйте хибним обіцянкам, нехай свої розповіді підкріпить доказами у вигляді копій справ, в яких він безпосередньо брав участь.

На бесіду приходьте підготовленими. Спробуйте дома на папері сформулювати суть вашої справи, поясніть свою позицію з проблеми і те, чого ви хочете від юриста. Напишіть питання, які вас цікавлять. Візьміть всі документи по справі.

Якщо вмієте користуватися диктофоном, не соромтеся записати розмову. Запис обов'язково допоможе вам зорієнтуватися у виборі свого захисника. Навіть якщо у вас міцна пам'ять, в ході розмови робіть позначки в блокнот. Вони допоможуть визначитися з вибором і будуть корисними у вирішенні справи, з якою ви прийшли. Не соромтеся перепитувати, якщо щось незрозуміло.

Професіонал ніколи не дасть вам стовідсоткової гарантії успіху в суді. А якщо запевняє, що виграє ваша справа на раз-два, докладно розпитайте, як він має намір це зробити, на чому базується його впевненість. Швидше за все, перед вами не фахівець.

Дуже важливо, чи комфортно вам з тим, хто буде представляти ваші інтереси. Адже він ваш союзник і помічник, відносини повинні будуватися на довірі і взаємній повазі.

Розпитайте юриста, які послуги у скільки він оцінює, яку форму розрахунку пропонує. Пробуйте торгуватися. Гонорар юрист зобов'язаний отримати офіційно або в касу, або безготівковим переказом на рахунок колегії. Пам'ятайте, офіційний розрахунок - важлива підстраховка для вас.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com