Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Жителі США стають невихованими

Дослідження, проведене центром вивчення громадської думки The AP-NORC Center в США, показало, що більшість жителів країни (74%) вважають, що виховання і манери американців погіршилися за останні десятиліття. Поведінка, неприйнятна раніше в суспільстві, стає більш поширеною, особливо серед молодого покоління.

Серед висновків, зокрема, наступні. Хоча більшість людей вважають, що висловлювання або жарти з приводу раси, статі і сексуальності неприпустимі в публічних місцях, такі зауваження, зроблені в приватних бесідах, сприймаються як допустимі. 7% опитаних зізналися, що іноді або часто роблять в громадських місцях зауваження з приводу чиєїсь сексуальної орієнтації.

34% респондентів зізналися, що використовують ненормативну лексику, у тому числі в громадських місцях. Приблизно чверть опитаних допускають вимовляння самого популярного в США нецензурного слова у повсякденній мові (вчені для її позначення використовують термін f-word), тоді як у 2006 році таких людей було приблизно на 10% менше.

При цьому 80% американців вважають, що політичні лідери повинні дотримуватися високих стандартів поведінки, ніж інші люди. Питання, пов'язані з вихованістю і ввічливістю політиків набули особливого значення в ході поточної виборчої кампанії в США.

Дослідники відзначають, що є істотна різниця за деякими темами між молодшими і старшими поколіннями американців. Так, наприклад, майже половина респондентів віку 18-29 років вважають нормальним користуватися мобільним телефоном в ресторані, тоді як серед людей старше 60 років такої думки дотримується лише 22% опитаних. Приблизно такий поділ є і з питань використання ненормативної лексики та обговорень питань сексуальності на публіці.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com