Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Як правильно викопати котлован для фундаменту?

Щоб почати зводити фундамент, спочатку потрібно вирити котлован. Це найперший етап в числі підготовчих робіт. Найперший і дуже важливий. Потрібно все зробити ретельно і правильно. Для початку на тому місці, де буде вестися будівництво, потрібно прибрати шар рослинного ґрунту. Потрібно видалити приблизно двадцять сантиметрів. І тільки після можна почати видаляти ґрунт, який розташований нижче.

Не варто рити котлован повністю за допомогою спеціального механізму. Близько п'ятнадцяти сантиметрів ґрунту варто залишити для того, щоб видалити його ручним способом. На це є своя причина: збережеться материковий ґрунт, який далі стикатися буде з самим фундаментом.

За своїм розміром котловани бувають різними. Так, можна викопати вузьку траншею. Такий котлован добре підійде для стрічкового типу фундаменту. Широкі траншеї добре підходять в тому випадку, якщо буде облаштовуватися цокольний поверх або підвал, площа становитиме весь периметр будинку.

Стінки широкого котловану потрібно буде добре зміцнити спеціальними схилами. Вони встановлюються під кутом близько тридцяти градусів. Яким чином планувати укоси будемо виходити з того, який тип ґрунту, а також з глибини котловану.

Для виконання цих робіт застосовуються екскаватори - спеціальні машини, що здатні швидко розробляти ґрунт у величезних обсягах. Без їх здатності копати швидко і якісно будівельний процес може затягнутися на досить тривалий період.

Геотехнік визначає тип котловану для конкретного будинку. Нещільний грунт говорить про те, що під фундамент потрібно рити широкі траншеї. Відповідно, якщо ґрунт щільний, то рити потрібно вузькі котловани. Ширина фундаменту пов'язана з розміром вузьких котлованів. Якщо стінки котловану зробити з невеликим ухилом, то всі необхідні роботи виконувати буде легше.

Якщо ґрунт нещільний, то, до того, як закласти фундамент, дно котловану варто покрити тонким слоєм  бетону, консистенція якого рідка. Такий бетон добре схопиться з поверхнею ґрунту. Однак при використанні такого бетону глибина самого котловану повинна бути більше, ніж сам шар, приблизно на десять сантиметрів.

Виконують розробку котлованів екскаватором. Раніше риття ґрунту здійснювалося за допомогою ручних інструментів, але зараз від них практично відмовилися.

Тому не дивно, що оренда екскаватора http://excavator.org.ua/arenda-ekskavatora/, є однією з найбільш затребуваних послуг при здачі в оренду спецтехніки. Риття котлованів, ям, траншей, поглиблення фундаменту та інші завдання, пов'язані з копанням, не обходяться без такої послуги.

Причини такого рішення полягають у виключній ефективності екскаваторів, так як в будь-якому випадку цей механізм буде копати ґрунт в десятки разів швидше бригади землекопів.

Поки навіть кілька людей будуть копати штиковими лопатами затверділу землю, екскаватор єдиним використанням ковша розробить в кілька разів більше ґрунту.

Винятки становлять дійсно якісні машини з досвідченим водієм. Але навіть в цьому випадку екскаваторнику часто допомагають звичайні землекопи, які доробляють за ним тонкі ділянки роботи. Наприклад, вирівнюють дно траншей, зміцнюють стінки котлованів і т.д.

Користь екскаваторів незаперечна, саме тому їх так високо оцінили на сучасному будівництві.

Схема риття траншей і котлованів має свої нюанси, але загалом, не є чимось дійсно складним. Роботу виробляють по мобільної технології, і бере участь в ній не тільки один лише екскаватор.

Також необхідно організувати вивіз ґрунту з ділянки, обслуговування траншей або екскаваторів (доробка їх форми і зміцнення стін) і т.д.

Всю технологію, рівень занурення і інші нюанси постійно контролює команда геодезистів. Вони за допомогою нівелірів і теодолітів визначають безпечний рівень розробки і вказують екскаваторнику на його недоліки або майбутній фронт робіт.

Відзначимо також схему дії самого екскаватора. Для його постійної роботи необхідно, що машина не простоювала і могла відвантажувати ґрунт оперативно.

Для цього приладнують кілька вантажних машин з відвалами. Екскаватор буде виробляти ґрунт, і відразу ж вантажити його в кузов вантажівки. Потім вантажівка їде звільнятися від породи, а на його місце постає новий. Таким чином, дві вантажівки здатні максимально прискорити весь робочий процес.

В кінці розробки всередину котловану запускають мініатюрну техніку і робітників, які доробляють всі нюанси, зміцнюють стінки і вирівнюють недоліки за екскаваторником. Потім залишається тільки влаштувати в котловані гравійну подушку, і справу зроблено.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com