Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ДЕБОШ СУВЕРЕНІТЕТІВ У НОВІЙ РЕДАКЦІЇ?

Новий-старий уряд заводить інші порядки в українському політикумі, а опозиція начебто зачаїлася. БЮТ, як на всіх перехрестях галасує про свою майбутню найжорсткішу позицію, поки що нічим себе не виявив.

Хоча передумови вже є. Про це говорять хоча б ті кадрові перестановки, що почалися в підконтрольних «регіоналам» міністерствах.
Таке відчуття, що на нас з вами чекає щось грандіозне, і Юлія Володимирівна витримує паузу перед тим, як ударити. Можливо, вона вирішила підготувати деякі «сюрпризи» за допомогою місцевої влади в тих областях, де БЮТ виграв місцеві вибори. Ті 14 регіонів, де він переміг, звичайно, не можуть змагатися з монолітністю Сходу і Півдня, однак щось кризове створити з їхньою допомогою все-таки можна спробувати.
Нагадаємо, що саме завдяки своїм злагодженим діям у цілковито біло-синіх областях Партія регіонів змогла переломити ситуацію, що складалася не на її користь, у національному парламенті. Тоді набундюченому Центру було продемонстровано парад суверенітетів у питаннях мови і прийомі військових НАТО. Схід і Південь відповіли Майдану.
Той факт, що ідеології центральних партій трохи спотворюються в проекції на місцевий політикум, зрозуміти досить просто. В основі місцевих еліт, що б’ються за владу в місцевих «сеймиках», досить чиновників, яким дуже легко поміняти у своєму кабінеті портрет Леніна на портрет Кравчука, потім — на портрет Кучми, за ним — Ющенка, а хтось уже і парсуну Януковича заготовив. Крім того, у владу по пільги для свого бізнесу йдуть доморослі фабриканти, промисловці і бізнесмени, апріорі аполітичні.
Тому й політика в Україні — поняття вторинне щодо економіки. Отже, як підтверджує практика, доки пани в столиці товчуться, місцева законодавча влада діє за принципом: чому б шановним донам не домовитися.
Так можна припустити, що БЮТ зробить географічною основою і плацдармом для наступу на Центр три регіони, а саме — Волинь і Київ з областю. Та не забуваймо: у Луцьку, щоб узяти під контроль законодавчу владу, місцевим «воїнам світла» довелося вступити в коаліцію із СПУ. Нагадаємо, що на виборах Волинської облради БЮТ набрав 41,34% голосів виборців, «Наша Україна» — 18,85%, Блок Костенко і Плюща — 6,48%, «Рідна Волинь» — 4,58%, Народний блок Литвина — 3,76%, Партія регіонів — 3,64%, СПУ — 3,05%.
А на Київщині? У столиці, де БЮТ виграв вибори в Київраду, нині всім заправляє мер Леонід Черновецький, який примудрився за сто днів своєї роботи відтворити імперію Сан Санича. Представники його блоку, при тому, що вони не були переможцями на виборах зі своїми трохи більш як 20%, змогли обіграти місцеву фракцію  БЮТ і
створити прообраз широкої коаліції. Туди, крім Блоку Леоніда Черновецького, увійшли локальні регіонали, «Наша Україна», СПУ, але без орлів Тимошенко. Таким чином, на сесіях Київради було сформовано 17 комісій, які наступні п’ять років працюватимуть над поліпшенням ситуації в різних сферах життя Києва. БЮТ у них не отримав жодного впливового місця. Однак партія змогла відстояти в міського голови Київенергоходинг. На тому й помирилися.
У Київській області, як відомо, сидить зараз «нянька президента» — Віра Ульянченко. Соратники ж Тимошенко самостійно       сформували більшість в облраді, що досить нетривіально, якщо врахувати, що ті «донецькі» змогли щось схоже зробити тільки в Донецьку і Луганську. Між Ульянченко і місцевою фракцією БЮТ підписано відповідний меморандум про співпрацю, і тепер бютівці — опора Віри Іванівни.
Катастрофічно складається ситуація в БЮТ у Закарпатті, де є свій «хазяїн» — глава МЧС Віктор Балога, якого зараз особисто опікує Ющенко. Половина фракції ввійшла в більшість до НУ, ПР, СПУ і двох угорських партій. За це депутатів виключили з «Батьківщини». А друга половина разом з місцевим Блоком Литвина пішла в опозицію.
У Рівному поки що функціонує «жовтогаряча коаліція» у складі НУ — СПУ опікує — БЮТ. А в опозиції їй ... УНП. Там БЮТ і «Наша Україна» спокійно розділили повноваження, першим дісталася облрада, а другим — посада губернатора.
До речі, про коаліції. Крім Рівного, «помаранчеві» спілки сформовано у Чернівецькій, Полтавській і Черкаській областях. А «напівпомаранчеві», крім Волині, створено ще в Чернігові (з НУ, відтіснивши СПУ в коаліцію через витівки вже екс-мера Миколи Рудьковського) і Сумах. Та не варто забувати, що загальноукраїнські політичні процеси все-таки впливають на місця. Тому цілком ймовірно, що вони переглядатимуться.
Не інакше як меркантильними міркуваннями можна пояснити і те, що у Львові та Хмельницькому за голів облрад від «Нашої України» проголосувала частина фракції БЮТ. Це й забезпечило результативне голосування. Зате соратники Юлії Тимошенко відігралися в Тернополі — там депутати, які відкололися від НУ, підтримали на посаду глави облради бютівця Михайла Миколенка.
Отже, якщо Тимошенко захоче провести в місцевій владі рішення, яке не до шмиги Кабміну, то їй, цілком можливо, це вдасться зробити в Рівному, Чернівцях, Полтаві, Тернополі і Кіровограді з його скандальним сотим виборчим округом. Пам’ятається, регіонали змогли влаштувати дебош суверенітетів у шести облрадах. Проте спробувати можна...
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com