Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ГРОШОВИТІ ТУЗИ

Народний депутат від Партії регіонів Ринат Ахметов заробив за минулий рік понад 5 мільярдів до ларів і посів одинадцяту сходинку в рейтингу найзаможніших людей Центральної та Східної Європи.

Окрім того, до числа найбагатших східноєвропейців вперше потрапив соціаліст. Ним став керівник Маріупольського металургійного комбінату імені Ілліча Володимир Бойко.
Про все це свідчить щорічний рейтинг найбагатших людей польського часопису «Впрост».
Третій рік поспіль рейтинг «Впрост» очолює росіянин Роман Абрамович з 19,5 млрд доларами, що на 4,5 млрд більше, ніж він мав торік. За ним — ще десять росіян.
Другу десятку відкриває українець Ринат Ахметов, статки якого оцінено у 7,2 млрд доларів. Це означає, що порівняно з минулим роком — тоді він був 15-м у рейтинг-«Впрост» — Ахметов зробив величезний прорив.
Адже 2005 року статки найбагатшого донеччани на після втрати «Криворіжсталі» було оцінено лише в 2,1 млрд. Цікаво, на чому це за один рік розбагатів нардеп і почесний президент ФК «Шахтаря», який розповідав журналістам на 70-річчі свого клубу, що два минулі уряди довели його шахти до банкрутства?
Протягом останніх років статки Ахметова зросли наступним чином:
2006 — 7,2 млрд (11 місце в рейтингу)
2005 — 2,1 млрд (15 місце в рейтингу)
2004 — 3, 5 млрд (6 місце в рейтингу)
2003 — 1, 9 млрд (8 місце в рейтингу)
2002 — 1,7 млрд (7 місце в рейтингу)
Цікаво, що, за інформа цією «Української правди», сам Ахметов оцінює свої статки в 12 — 14 млрд.
Новий ТОП-100 поляків показав, що Ігорю Коломойському поки що не під силу забрати пальму пер шості у найбагатшого українця. Якщо торік власнику «Привату» вдалося обійти Ахметова, то цього року все повернулося на круги своя.
Коломойський посідає 13 місце в рейтинг-«Впрост» — у нього поляки нарахували 6,3 млрд
 у.о. Оскільки 2005 року статки Коломойського було оцінено лише у 2,8 млрд, то минулого року «приватівець» заробив 3,5 млрд доларів.
Не справдилися сподівання і недругів Віктора Пінчука, які гадали, що втрата «Криворіжсталі» остаточно підірве його по зиції.
Пінчук йде слідом за Коломойським. Його статки оцінено у 3,5 млрд до ларів. Торік статки Пінчука оцінено лише в 1,5 млрд і перебував він лише на 27-й позиції серед центрально-східно-європейських багатіїв.
Зростання статків най багатших українців наво дить на сумнів, чи так вже погано працювали два минулі уряди і чи довели вони економіку до краху?
Загалом до першої сотні багатіїв часопис «Впрост» зарахував 15 українців.
Уперше до «золотої сотні» цього року увійшли вісім українців:
— власник «Росукренерго» Дмитро Фірташ
 (27-ме місце),
—  співвласник «Запоріжсталі» та друг дитинства Євгена Червоненка Едуард Шифрін (33),
—  соціаліст і голова правління ММК Ілліча Володимир Бойко (35),
—  бютівець Костянтин Жеваго (40),
—  власник «Промінвестбанку» Володимир Матвієнко (45),
—  бютівець Сергій Буряк (74),
—  співвласник «Запоріжсталі», бютівець Василь Хмельницький (75)
—  найбільший акціо нер концерну «Енерго»
 Віктор Нусенкіс (92).
Останній досі не фігу-рував у рейтингах найбагатших українців. 1992 року колишній директор шахти «Ждановская» за реєстрував «Концерн «Енерго», біля витоків якого стояв і екс-генпрокурор Геннадій Васильєв. Окрім цього, Нусенкіс значиться як голова корпорації «Дон». Він також активно скуповував російські ву гільні шахти.
У рейтингу знову при сутній «нашоукраїнець» Петро Порошенко, який цього року посів 85-ту по зицію, просунувшись на
 десять сходинок угору.
Щодо останнього, то видання без зайвої скромності приписує собі крах кар’єри українця.
«Петро Порошенко, який посів 85-ту позицію в рейтингу, а торік дебютував на 95-ій, після цього втратив посаду секретаря РНБО», — пише «Впрост», зазначаючи, що для багатьох найбагатших ангажування в політику є вінцем кар’єри, а для деяких — початок її кінця.
Оскільки сам рейтинг «Впрост» не оприлюднив, поки що невідомо ім’я ще двох українців, які потрапили до ТОП-100 видання.
Ймовірно, серед них власник ІСД Сергій Тару-та та банкір Федір Шпиг, які раніше фігурували у рейтингу.
Загалом у цьогорічному рейтингу «Впрост» є 48 росіян, 15 українців, 14 поляків (перший поляк Ян Кульчик займає в рейтин гу лише 41 місце з 1 млрд 360 млн доларів статків), 9 румунів, 4 серби, 3 чеха, 3 хорвата, 2 болгарина і 2 латиша.
Як зауважує видання, якби ці багатії створили разом власну республіку, це була б 23-тя з огляду на заможність країна світу — одразу за Індонезією, але перед Саудівською Аравією.
За матеріалами ЗМІ
вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com