Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

США порушують закон і права людини

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан, повноваження якого закінчуються 31 грудня, виступив у Ною-Йорку з прощальною промовою. Досвідчений міжнародник звинуватив США у порушенні прав людини та закону в країнах, на території яких американці ведуть так звану «війну з тероризмом».

Йдучи Генсек сказав, що на США покладена особлива відповідальність перед світом, оскільки ця країна продовжує володіти винятковою потужністю. Він окреслив п’ять принципів, які вважає найголовнішими для підтримки «миру у світі»: колективна відповідальність, глобальна солідарність, верховенство закону, взаємо­звіт­ність та багатополярність. «Права людини і влада закону необхідні для глобальної безпеки і процвітання. Коли США порушують власні цілі й ідеали, їхні друзі по всьому світі почуваються розгубленими і спантеличеними», — зазначив Аннан.

Кофі Аннан також закликав реформувати Раду Безпеки ООН. Він нагадав, що структура Ради Безпеки допоки що відображає реалії 1945 року, і запропонував ввести до цього органу нових учасників, які б представляли ті регіони світу, котрі поки що не мають права голосу. На думку Аннана, п’ять великих держав — постійні члени РБ ООН — «повинні погодитися з особливою відповідальністю, яка випливає з їхніх привілеїв».

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com