Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Автентичний текст — за основу

Голові Наглядової ради МАУП
Г.В.Щокіну

В Галузевому державному архіві (ГДА) СБ України Ваш лист щодо проблем з використанням оприлюдненої в мережі Інтернет колекції документів про Голодомор 1932—1933 років в Україні розглянуто.

Повідомляємо, що на веб-сайті Служби безпеки України розміщено опис колекції документів, оригінали або копії яких зберігаються в ГДА СБ України. Зважаючи на значний обсяг, зміст та фізичний стан окремих справ, не всі документи увійшли до електронної версії цієї колекції. За описом можна встановити їх наявність в архіві і ознайомитись з ними безпосередньо в читальному залі. Тому професор МАУП В.І.Улянич правий у тому, що варіант колекції, з яким він працював в архіві, повніший від того, що є в мережі Інтернет. На жаль, виготовити ксерокопії усіх документів колекції ГДА СБ України (близько 5 тисяч сторінок) немає можливості.

Керуючись описом, названим у Вашому «Експертному акті» № 2, пошукова система дозволяє загалом швидко відкривати і в реальному вимірі вивчати всі оприлюднені документи. Щоправда, стабільність технічної підтримки зазначеного сайту залежить від його розробника — ЗАТ «Софтлайн» (Україна). Інформація в графі «Дата» дійсно не стосується колекції і, на нашу вимогу, буде усунута фірмою-розробником сайту.

Згідно з існуючими правилами публікації джерел за основу слід брати автентичний текст і лише за відсутності оригіналу — копію. Електронні копії або факсимільні видання документів якнайкраще передають оригінал, що важливо для фахівців, однак масовий читач віддає перевагу скриптурним виданням. Дякуємо за слушні зауваження і пропозиції щодо функціонування веб-сайту Служби безпеки України та упорядкування колекції документів.

З повагою С.Богунов,
начальник архіву Служби безпеки України

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com