Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Заробітчани спонсують вітчизняну економіку

Грошові перекази українських трудових мігрантів вивели Україну на шосте місце у світі за цим показником. 2006 року вони переслали на батьківщину 8,4 млрд дол., що становить 8% ВВП і вдвічі перевищує прямі інвестиції в українську економіку з-за кордону (4,8 млрд дол. 2006 року), пише «Дело».

Згідно з доповіддю Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (МФСР) — спеціалізованої установи ООН, — за сумою грошових переказів українські мігранти на просторі СНД поступаються лише колегам з Росії (13,8 млрд дол.).

Українські заробітчани обігнали турків, які зайняті по усьому світу в будівельних проектах, і перерахували на свою батьківщину менше 7,4 млрд дол.

Тим часом, як зазначає видання, МФСР брав до уваги лише офіційні дані — банківські перерахування і перекази за допомогою спеціальних програм, таких як Western Union, Contact. Реальні ж обсяги коштів, які українські мігранти переказують в Україну, значно більші, зазначає видання.

За даними Національного банку України, обсяги міграційного капіталу, який надійшов в Україну через банківську систему, 2006 року становили близько 3 млрд дол. Ще близько 4 млрд дол. надійшло через спеціалізовані системи грошових переказів. Чиновники не заперечують, що реальні обсяги перерахованих українськими гастарбайтерами коштів значно більші — близько 21 млрд дол. «Це четверта частина ВВП України, і значно більше сукупних обсягів іноземного капіталу, що потрапляє в країну», — каже помічник заступника голови НБУ Андрій Гайдуцький.

Абсолютна більшість коштів (за деякими оцінками — 54%) надсилається трудовими мігрантами через неофіційні джерела — кур’єрів, знайомих і близьких.

Розходження в оцінках обсягів надходження міграційного капіталу обумовлені, зокрема, непрозорістю схем перерахування коштів, а також обмеженнями валютного законодавства України, що забороняє громадянам відкривати рахунки за кордоном, говориться в статті.

У середньому заробіток українського трудового мігранта становить 800 дол. на місяць (від 500 дол. на місяць на сільгоспроботах у Польщі до 1,5 тис. дол. на будівельних роботах у Португалії).

Кількість трудових мігрантів з України нині становить близько 7 млн осіб. Тим часом офіційний дозвіл на роботу мають не більше 500 тис. осіб.

Близько 2 млн українських мігрантів постійно проживають за кордоном, відвідуючи Україну не більше разу за 3-5 років. Більшість їх зайнята в сезонних роботах від 4 до 10 місяців.

Трудова міграція з України найбільше зосереджена в Росії (Москва, Підмосков’я, Санкт-Петербург і нафтогазовидобувні райони Тюмені) і країнах ЄС (Португалія, Італія, Іспанія, Греція, Ірландія, Німеччини та ін.).

За матеріалами інтернет-видань

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com