Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Студенти «проводжають» міністра

З вимогами дотримуватися чинного законодавства під стіни МОНУ вийшли студенти найбільшого недержавного вищого навчального закладу України — Міжрегіональної Академії управління персоналом.

Студенти МАУП виступають проти незаконних дій міністра освіти Станіслава Ніколаєнка та висловлюють протест з приводу протиправних рішень МОН України стосовно Академії. А саме у зв’язку з невидачею чиновниками міністерства 4 655 дипломів випускникам МАУП за 2005/2006 р. Попри рішення суду, якими чиновників МОНУ зобов’язали видати випускникам МАУП документи про вищу освіту, міністерство продовжує ігнорувати студентів. Тому студентські акції протесту відновлено.

Прокоментував ситуацію ректор МАУП Микола Головатий: «Порушення Міні­стерством освіти і науки України, й безпосередньо його керівником Станіславом Ніколаєнком, законодавства про вищу освіту та прав людини на отримання освіти триває.

Попри те, що сьогодні уряд України фактично нелегітимний, міністр освіти і науки України Станіслав Ніколаєнко продовжує поглиблювати проблему, створену ним же, навколо Міжрегіональної Академії управління персоналом. Майже два роки триває брудний процес зволікання з видачею дипломів випускникам Академії 2005/2006 навчального року. Понад чотири тисячі наших випускників залишаються без дипломів. Нині Міносвіти, знову ж таки, затягує видачу дипломів випускникам минулого 2006/2007 навчального року. Ця безпідставна затримка зводиться до того, що Академія мусить давати різноманітні підтвердження на видачу випускникам державних дипломів про вищу освіту. Остання забаганка Міністерства освіти і науки взагалі надзвичайно цікава: тепер МОНУ вимагає від МАУП подавати підтвердження на виготовлення дипломів державного зразка з вказівкою конкретних філій, відділень та відокремлених структурних під­розділів, які закінчили студенти, чого в освітянській практиці ніколи не було і немає, оскільки, маючи єдину ліцензію та розподіляючи ліцензійний обсяг між усіма структурними підрозділами, керівництво ВНЗ самостійно несе відповідальність за те, хто, де, скільки і яких фахівців готує.

Пікетування Міністерства освіти та науки України практично стало для Академії традиційним. З вересня цього року Академія — її колектив та студентський актив — вже втретє пікетують МОНУ з вимогою дотримуватися чинного закону про вищу освіту та видати дипломи державного зразка випускникам Міжрегіональної Академії управління персоналом за 2005/2006 навчальний рік. Однак Міністерство освіти на наші вимоги взагалі не реагує.

Своїми протиправними діями МОНУ серйозним чином створює перешкоди для діяльності Академії і грубо порушує законодавство про господарську діяльність, що тягне за собою кримінальну відповідальність. Нині у МОНУ безпосередньо в департаменті ліцензування та акредитації лежить 46 особових справ на ліцензування, акредитацію та збільшення ліцензійного обсягу. Всі ці справи пройшли відповідні фахові та експертні ради й отримали позитивний висновок. Водночас є справи, датовані 2006 роком, вирішення яких через ДАК тягнеться вже півтора року. Під різними хитрощами, як от відсутність їдалень, спортивних залів, роздягалень, відбувається процес зволікання з ліцензуванням відокремлених структурних підрозділів.

Нині Академія у своїх діях спирається на рішення Господарського суду Києва від 8.08.2007 року про видачу дипломів державного зразка випускникам МАУП 2005/2006 навчального року, яке брутально порушується та не виконується Міністерством освіти та науки України».

Колектив Академії та студенти звертають увагу громадськості на те, що Міносвіти намагається оскаржити законне право громадян на проведення акцій соціального протесту. Зокрема, недавно розглядався судовий позов МОНУ до МАУП про те, що студенти, мовляв, безпідставно пікетують міністерство. Натомість суд відмовив у задоволенні позову Міністерству освіти та науки України і визнав, що Академія влаштовує пікети правомірно. Тому всі протизаконні дії Міносвіти і надалі опротестовуватимуться. Академія діятиме і через суди, оскільки, вважають тут, такі проблеми потрібно вирішувати тільки в рамках законності, і через залучення широкої громадськості до мирних акцій соціального протесту, оскільки українське суспільство має знати про свавілля, яке чиниться Міністерством освіти і науки України та безпосередньо міністром Станіславом Ніколаєнком.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com