Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Ціни виросли через високі (!!!) зарплати?

Перший віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров вважає, що однією з причин подорожчання продуктів харчування в Україні стало зростання середньої зарплати.

Про це він заявив в ефірі «5 каналу». За словами Азарова, з вересня 2006 року до вересня 2007 року середня зарплата українців виросла на 340 грн, і зараз становить приблизно 1426 грн.

Пояснюючи, як це вплинуло на зростання цін, Азаров сказав: «На ринок, порівняно з 2006 роком, вийшли додатково 560 грн, які мали б знайти свій товар і послуги, і, безумовно, вони є складниками ціноутворення».

Він також зазначив, що, наприклад, із зростанням зарплат олійноекстракційного заводу витрати виробництва олії зросли, тож, «природно, на колишньому рівні ціни на соняшникову олію утримати неможливо».

Іншими причинами підвищення цін Азаров вважає зростання цін на нафту і падіння курсу долара.

Нагадаємо: за перші два тижні жовтня 2007 року такі продукти, як соняшникова олія, яйця, деякі крупи й овочі зросли в ціні не менше ніж на 40% — 50%. Зокрема, олія — з 8 до 12 грн, яйця — з 5,50 до 7,80 грн. Продавці пояснюють подорожчання підвищенням закупівельних цін. Оптові бази — підвищенням цін виробників.

Політики, залежно від партійної належності, звинувачують у зростанні цін або позачергові вибори, що відбулися 30 вересня, або непрофесіоналізм поки що діючого Кабміну.

Тим часом звіт про інфляцію за вересень, опублікований Держкомстатом у суботу, 6 жовтня, перевершив навіть очікування більшості песимістів. Індекс споживчих цін у вересні зріс одразу на 2,2%, побивши вересневі рекорди останніх семи років. З початку року інфляція становила 8,6%, перевищивши закладений у бюджеті річний ліміт (7,5%) ще за три місяці до його закінчення.  

За повідомленнями інтернет-видання
NEWSru.ua

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com