Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

МАУП серед кращих

Осінь — початок навчального року. Для когось це вже студентська пора, а хтось ще має час, аби визначитися зі своїм освітнім майбутнім.

Міжрегіональна Академія управління персоналом — найбільший недержавний вищий навчальний заклад України, який здійснює підготовку та перепідготовку фахівців за 30 спеціальностями та 132 спеціалізаціями з таких напрямів: економіка та підприємництво, менеджмент, психологія, соціологія, політологія, право, комп’ютерні науки, прикладна математика, філологія, педагогічна освіта, міжнародні відносини, культура.

В найбільшому економіко-гуманітарному вищому навчальному закладі України навчається близько 50 тисяч студентів з 24 країн світу.

2007 року Академія відзначила свою 18-ту річницю.

Академія ліцензована та акредитована Міністерством освіти і науки України за найвищим IV рівнем з правом видачі дипломів про вищу освіту державного зразка. У МАУП впроваджено багаторівневу систему навчання, що розпочинається в академічному ліцеї, для випускників 9-х класів — в технікумі, і далі продовжується на вищих рівнях — в інститутах, аспірантурі, докторантурі.

Гордістю Академії є сучасний Міжнародний бібліотечно-інформаційний центр імені Ярослава Мудрого, у якому розмістився фонд на 310 тисяч примірників. До послуг студентів комп’ютерні класи та інтернет.

 Навчаючись у Міжрегіональній Академії управління персоналом, молодь справді відчуває себе національною студентською елітою.

З впевненістю можемо сказати, що в Академії дбають не тільки про своїх студентів, а й про абітурієнтів.

Для вступу у ВНЗ у МАУП з 1998 року діє підготовче відділення. Завдяки цьому більшість його випускників зараховуються до Академії та мають змогу здобути вищу освіту.

Про умови, вимоги та переваги навчання на підготовчих курсах ми запитали у директора департаменту довузівської підготовки МАУП Бургомістренко Людмили Арсенівни.

— Розкажіть про діяльність підготовчого відділення, центру з роботи з середніми закладами освіти та відділення з роботи з ліцейними і профільними класами.

— Структурними підрозділами департаменту довузівської підготовки є Центр з роботи з середніми закладами освіти, підготовче відділення та відділення з роботи з ліцейними та профільними класами.

Центр з роботи з середніми закладами освіти проводить іміджеві-інформаційну та профорієнтаційну роботу серед учнів 9–11-х класів загальноосвітніх навчальних закладів, їхніх батьків, а також директорів шкіл, гімназій та ліцеїв. Щоб заохотити учнів до вступу в МАУП, на базі Академії систематично проводяться екскурсії, метою яких є донести інформацію про умови навчання та культурне життя студентів. Враховуючи необхідність такої інформації для широкого загалу, використовується будь-який учнівський форум чи зібрання, що проводиться у Києві чи області. Працівники Центру працюють на освітніх виставках, що відбуваються під егідою Міністерства освіти та науки України, центрів зайнятості Києва та виїжджають у районні центри для участі у «Ярмарках професій та вакансій» для учнів 9-11-х класів, де надають інформацію про навчання в Академії, на підготовчому відділенні та в Економіко-правовому технікумі. Робота з батьками абітурієнтів проводиться на батьківських зборах, де надається повна інформація про навчання в МАУП. З директорами шкіл укладаються угоди про співробітництво та створення навчально-виховних комплексів «МАУП — середня освіта». Нині до НВК «МАУП — середня освіта» входить майже 240 навчальних закладів Києва та передмістя, а також 9 — з регіонів України. Щороку директори цих шкіл мають змогу взяти участь у конкурсі на звання кращої школи, з якої до Академії вступило найбільше абітурієнтів. За підсумками цьогорічної вступної кампанії, грошовою премією та комп’ютерним класом нагороджено СЗШ №1 та № 6 міста Бориспіль, СЗШ № 2 міста Вишневе, СЗШ № 69, 286, 114, 319, 185, 64 Києва. З лютого ДДП проводить Дні відкритих дверей. Навесні щороку Центр з роботи з середніми закладами освіти організовує Всеукраїнську шкільну олімпіаду МАУП з профільних дисциплін.

Підготовче відділення готує учнів 9-х класів до вступу в Економіко-правовий технікум, а також учнів 11-х класів — до Академії, випускаючи щороку понад 500 слухачів.

Відділення з роботи з ліцейними та профільними класами співпрацює зі школами Києва та області, де учні опановують профільні дисципліни. Також відділення керує роботою освітнього центру «Наше майбутнє», де учні 8-9-х класів протягом двох років готуються до вступу в Економіко-правовий технікум МАУП, а учні 9-10-х класів — до вступу в Академію.

— Які із запропонованих освітніх напрямів найпопулярніші серед вступників?

— Користуються попитом усі спеціальності. Але останнім часом більшість вступників надає перевагу міжнародним відносинам, фінансам та менеджменту готельного бізнесу і туризму. Популярними, як завжди, залишаються лінгвістика, економіка та право.

На підготовчому відділенні МАУП поглиблено вивчають українську мову, математику, історію України, іноземні мови та основи правознавства. Чудове опанування цих дисциплін дає можливість успішно скласти вступні іспити до ВНЗ державної чи недержавної форм освіти.

— Якій з форм навчання надають перевагу?

— Денній, бо в нас багато навчається дітей з передмість столиці та віддалених районів Києва. Успішний набір щороку проводимо на вечірню та заочну форми навчання. На підготовчих курсах можуть здобувати освіту учні 10 — 11-х класів, випускники технікумів та коледжів. Зараховують до підготовчого відділення МАУП на підставі поданих заяв щороку з вересня до квітня.

— Чи багато випускників підготовчого відділення продовжує навчання в Академії?

— Близько 80% випускників продовжують здобувати освіту в МАУП, опановуючи такі престижні спеціальності, як маркетинг, менеджмент, фінанси, облік та аудит, банківська справа, соціологія, психологія, соціальна робота та право.

— Які пільги отримують випускники підготовчого відділення?

— По закінченні курсів випускникам надається знижка в оплаті від 5% до 7,5% на весь термін навчання в МАУП. Також усі випускники підготовчого відділення зараховуються до Академії без вступних іспитів.

— Скільки триває навчання на підготовчих курсах?

— Термін навчання становить від 9 місяців. На інтенсивних курсах — 1 місяць.

— Яким чином на підготовчих курсах здійснюється заключний контроль знань?

— Після закінчення навчання абітурієнти складають усні та письмові іспити з правознавства, історії України, іноземної мови та математики, пишуть диктант з української мови.

— Чи достатньо нині забезпечуються підручниками та навчально-методичною літературою вступники?

— Рівень забезпечення навчальною літературою достатньо високий, це насамперед підручники видавництва МАУП, а також методичні посібники, які розробляють викладачі підготовчого відділення. Ми видаємо підручники з усіх дисциплін, які у нас викладаються.

— Які документи отримують випускники після закінчення навчання на підготовчих курсах МАУП?

— Вони отримують свідоцтво про закінчення підготовчого відділення Міжрегіональної Академії управління персоналом за програмою підготовки для вступу до вищих закладів освіти економіко-гуманітарного напряму.

— Розкажіть, будь-ласка, про олімпіади, що їх організовує підготовче відділення Академії?

— Навесні щороку Центр з роботи з середніми закладами освіти проводить Всеукраїнську шкільну олімпіаду МАУП з профільних дисциплін, до участі в якій залучаються учні з усіх регіонів України. Про умови, вимоги та завдання інформують засоби масової інформації, а також офіційні веб-сайти МАУП. Таким чином, усі охочі можуть взяти участь та надіслати нам свої відповіді. Переможці олімпіади, які посіли перше, друге та третє місця, отримують 10% знижки на весь термін навчання та зараховуються до Академії без вступних іспитів.

Отже, не марнуйте час. Завітайте до МАУП. На вас чекають висококваліфіковані викладачі, які допоможуть вам опанувати найпрестижніші спеціальності та створять сприятливі умови для здобуття якісної освіти європейського рівня.

Розмову вів
Сергій Герук

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com