Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

З Нового року український шенген розшириться на дев’ять країн

Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія й Естонія мають намір розпочати видачу громадянам України шенгенських віз із грудня 2007-го — січня 2008 року. Про це «Українським новинам» повідомили представники посольств Польщі й Литви в Україні. Відповідно до повідомлення Ради Європейського Союзу, текст якого мають «Українські Новини», у грудні до Шенгенської зони приєднаються дев’ять держав: Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Чехія й Естонія. Входження в Шенгенську зону передбачає скасування контролю на внутрішніх наземних і морських кордонах для громадян країн-учасниць. У березні 2008 року заплановано скасувати контроль на повітряних кордонах.

Представник консульства Польщі в Києві повідомив, що формально консульство почне видавати шенгенські візи з 21 грудня, але у зв’язку з майбутніми різдвяними й новорічними святами такі візи видаватимуть із січня 2008 року. Водночас у посольстві Литви в Україні повідомили, що посольство почне видавати українцям шенгенські візи з 1 січня 2008 року.

Зі слів представниці посольства, певний час діятимуть і національні литовські візи, і шенгенські. Вона також пообіцяла, що дату скасування контролю на повітряних кордонах буде відомо після 5 грудня. Як повідомлялося, Україна хоче домовитися з країнами-сусідами, що приєднуються до Шенгенської зони, про спрощення візового режиму для українців.

Польща й Україна домовилися про нові умови візового режиму між ними з 1 грудня 2007 року. Угорщина розгляне можливість безоплатного оформлення довгострокових віз окремим категоріям громадян України. Україна сподівається, що угоду про місцевий прикордонний рух зі Словаччиною буде підписано до її вступу в Шенгенську зону.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com