Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Хто очолив Косоварів?

Після визнання «незалежності» Косово вияснилося, що уряд «європейської країни» очолює людина, яку звинувачують у тероризмі та наркоторгівлі. Хашим Тачі на прізвисько Змій — найодіозніший з албанських польових командирів, про «подвиги» якого пишуть навіть західні ЗМІ.

Цілком ймовірно, що Захід у боротьбі за розчленування Сербії свідомо зробив ставку на людину з репутацією, яка явно не в’яжеться з образом борця за свободу.

Отже, 17 лютого Косово обголосило про свою незалежність. Зрозуміло, насамперед «у насильницькому створенні фальшивої держави» Сербія звинуватила США та їхніх спільників. Цікаво, що прем’єр-міністр самопроголошеної держави Хашим Тачі свого часу уник тюремного строку за тероризм саме завдяки втручанню Заходу.

Хашим Тачі на території колишньої Югославії — особистість досить одіозна. Помітною політичною фігурою він став зовсім недавно, а до цього був відомий як колишній польовий командир так званої Армії визволення Косово (АВК) на прізвисько Змій. То хто ж такий прем’єр-міністр «незалежного» Косова?

Хашим Тачі народився 1969 року в Косові. До війни вивчав філософію та історію в університеті Пріштини, а потім продовжив навчання в університеті Цюріха. У студентські роки Тачі був одним з албанських студентських лідерів та першим студентським президентом «паралельного» албанського Університету Пріштини, який 1989 року відокремився від основного Університету через бойкот албанців Слободану Мілошевичу.

1993 року Тачі переїхав до Швейцарії і став активним членом націоналістичного руху косівських албанців. Невдовзі він став одним з командирів «Визвольної армії Косова». Ця політична партія марксистського характеру пропагувала албанський націоналізм та закликала об’єднати усі заселені албанцями області в одну державу. Змій відповідав за фінансове забезпечення руху, навчання та озброєння новачків. Новобранців навчали в Албанії при заступництві уряду, який схвалював національний рух косівських албанців.

Навряд чи для когось секрет, що у Тачі широкі зв’язки у кримінальному світі. За повідомленнями західних ЗМІ, Армія визволення Косово частково фінансувалася за кошти, які Змій отримував від продажу героїну та кокаїну у Західній Європі. Коли Тачі очолював Демократичну партію Косова, фракція активно використовувала насилля та залякування політичних конкурентів. Так підтримувалися різні кримінальні підприємства, які залежали від підтримки місцевих авторитетів.

Тачі також відомий як організатор угруповання, відповідального за 10 — 15% усіх злочинів у Косові. Банда займається контрабандою зброї, автомобілів, нафти та цигарок, а також пов’язана з проституцією. Сестра Хашима Тачі — дружина одного з лідерів албанської мафії.

1997 року сербський суд Пріштини заочно приговорив Змія до десяти років за тероризм, 1998 року на його ім’я було виписано міжнародний ордер на арешт. Однак 2003 року, коли Тачі було затримано, його через втручання Місії ООН, яка виконує у краї адміністративні функції, відпустили на свободу. Сам він всі звинувачення відкидає, називаючи їх «сербськими вигадками». Однак західні ЗМІ навряд чи можна звинуватити у симпатіях до Белграда.

Варто також зазначити, що 1999 року на нього зробили ставку США, коли перемови у Рамбуйє з косівської проблеми відхилися від розробленого ними сценарію. Радше, саме Хашим Тачі як голова албанської делегації зміг запевнити Захід, що єдине вирішення косівської проблеми — це бомбардування Югославії. Після цього він обійняв посаду лідера АВК. 17 листопада 2007 року очолювана прем’єром Тачі Демократична партія Косова перемогла на парламентських виборах. Партія Хашима Тачі отримала 34% голосів. Одразу після виборів Тачі хотів проголосити незалежність Косова, але Захід запевнив його не робити цього одразу.

Не зрозуміло, скільки протримається на своїй посаді прем’єр-міністр з таким темним минулим. Але цілком можливо, що країнам, які підтримала незалежність Косова, вигідно, аби колишній польовий командир залишався при владі якомога довше. Детальні відомості про життя Тачі знайти дуже складно. Але за свідченнями тих, хто з ним мав справу, трупи ніколи не були перешкодою у кар’єрі Змія. Як буде цього разу?

За матеріалами сайту Правда.ру

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com