Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Тимошенко не має наміру пускати «Газпром» на внутрішній ринок України

Кабінет Міністрів 22 лютого затвердив план усунення з українського ринку RosUkrEnergo і «УкрГаз-Енерго» (УГЕ) — до кінця квітня місце обох компаній повинна зайняти НАК «Нафтогаз України».

Прибирати непотрібні компанії з ринку уряд має намір адміністративним шляхом — Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заборонила Державній митній службі розмитнювати газ посередників, а держкомпаніям — укладати з ними договори. На думку експертів, дії Кабміну є тиском на «Газпром», з тим, щоб добитися висновку вигідної для України редакції угоди про розвиток відносин у газовій сфері, повідомляє «Коммерсантъ-Украина».

Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов заявив, що Кабмін ухвалив план заходів з усунення посередників з українського газового ринку. У результаті реалізації цього плану паливо промисловим підприємствам продаватиме НАК «Нафтогаз України», а не УГЕ або спільне підприємство «Газпрому» і «Нафтогазу», як передбачалося раніше. «Ми вважаємо, що немає необхідності створювати СП, щоб допомагати Україні працювати на внутрішньому газовому ринку. «Нафтогаз» здатний самостійно працювати на внутрішньому ринку», — сказав пан Турчинов.

Нагадаємо, що після повернення з Москви, де відбулися переговори з «Газпромом», Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що НАК «Нафтогаз України» — потужна компанія, яка може забезпечити контракти на імпорт газу і дистрибуцію усередині країни.

А український уряд продовжить переговори з «Газпромом» з метою ухвалення довгострокових контрактів із закупівлі середньоазійського газу безпосередньо у компанії «Газпромекспорт».

Як стало відомо виданню «Українська правда», на переговори в Москві, які вела Тимошенко, російська сторона запросила «потужну делегацію з п’яти осіб, яка представляла «УкрГаз-Енерго». Очолював групу парламентерів сам глава правління компанії Ігор Воронін. Одразу за ними увійшли виконавчі директори RosUkr­Energo Костянтин Чуйченко і Дмитро Глебко.

Представники російського монополіста вдавали, що їх менше всього турбує борг перед «УкрГаз-Енерго» і вони хотіли б поговорити про борги за початок 2008 року. Натякали навіть на те, що коли українська сторона свідомо відбирала газ із газосховищ, то, із їхньої точки зору, це — контрабанда, повідомляє «УП».

Тим часом представники «УкрГаз-Енерго» довго розповідали про те, що було торік, вимагаючи швидше погасити заборгованість за спожитий газ.

До поїздки Тимошенко до Міллера уряд вже зробив рішучі кроки з усунення УГЕ з ринку. На засіданні Кабміну пані Тимошенко зажадала від облдержадміністрацій заборонити Теплокомуненерго укладати контракти з УГЕ на постачання газу. Крім того, Кабмін доручив «Нафтогазу» в судовому порядку добитися скасування реєстрації статуту УГЕ і його ліквідації. За підсумками засідання уряду Прем’єр-міністр повідомила, що Кабмін усуне компанію з ринку до початку квітня цього року.

Пізніше «Нафтогаз» заявив, що компанія недоотримала з бюджету 2 млрд грн державної компенсації за продаж газу ТКЕ за заниженими цінами, бо УГЕ не надало акти прийому-передачі.

Аналітик ГІК «Уралсиб» Кирило Чуйко вважає, що своїми діями Юлія Тимошенко намагається натиснути на «Газпром», щоб добитися поступок у ході переговорів. «Для «Газпрому» ключовими вимогами були створення нового СП для роботи на внутрішньому ринку і поступова передача йому функцій «УкрГаз-Енерго». Уряд же тепер заявляє, що продавати газ промисловим споживачам буде сам «Нафтогаз». «Схоже, це робиться для того, щоб «Газпром» пішов на поступки і схвалив редакцію угоди про розвиток відносин у газовій сфері, яку запропонував «Нафтогаз», — погоджується з ним директор «Об’єднаної газової групи» Данило Шевельов.

Нагадаємо, що Юлія Тимошенко давно говорила про необхідність усунути посередників з українського ринку.

На прес-конференції 30 січня вона повідомила, що високі ціни на природний газ для України обумовлені наявністю компанії-посередника RosUkr­Energo в схемах його постачання.

Перед цим, 28 січня, в Брюсселі, виступаючи в Європейському парламенті і говорячи про майбутню поїздку до Росії, Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що її мета поїздки до Москви — «прибрати між Україною і Росією сумнівних посередників, прибрати непрозорі механізми співпраці в питаннях постачання газу».

«Така могутня структура (компанія RosUkr­Energo. — Ред.), яка фактично монополізувала і внутрішній, і зовнішній ринок газу, не може існувати в Україні», — заявила вона.

За матеріалами інтернет-сайтів

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com