Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

ЧОМУ В МАУП?

Путівник для тих, хто обирає Майбутнє, та для їхніх батьків. І не тільки...

Розділ другий.

Як ми і передбачали, Міністерство освіти України не впоралося з реєстрацією учасників цьогорічного поголовного тестування у встановлені ним же строки. З 540 тисяч випускників шкіл встигли зареєструвати лише 400 тисяч.

Схоже, освітній менеджмент у головному освітньому ж відомстві все ще перебуває на рівні більшовицького наркомату освіти взірця 1929-1940 рр., коли ним (наркоматом) керував не професійний педагог, а командарм (генерал-полковник) Андрій Бубнов.

Що б там не було, але строк реєстрації продовжений до 1-го березня. Відтак — у тих, хто ще не зареєструвався, є час без поспіху обрати майбутній фах.

А для тих, хто визначився стосовно вступу до МАУП, нагадуємо:

Наступний День відкритих дверей в Академії — 1-го березня, в суботу. Крім можливості детально ознайомитися з умовами майбутнього навчання ви одержите знижку 15% майбутньої оплати навчання.

Ми живемо в епоху менеджменту.

Дев’ятнадцяте століття увійшло в історію людства як століття пари та електрики. Двадцяте — як час ядерної енергетики і ракетобудування.

Двадцять перше століття — поза всякими сумнівами, є епохою менеджменту.

Сьогодні цей термін у моді. Його тулять скрізь, де тільки можливо і неможливо. Менеджерів беруться готувати навіть у тих навчальних закладах, керівництво яких має вельми приблизне уявлення про справжню суть цього визначення.

Тож почнемо з термінології.

МЕНЕДЖМЕНТ — наука управління соціально-економічними системами, в тому числі і виробничими, де головну роль відіграють люди.

Дослівне значення цього терміну перекладається як НАУКА СКЕРОВУВАТИ. Зверніть увагу — СКЕРОВУВАТИ, а не (як у радянську добу) віддавати накази і вимагати їх бездумного виконання. Відтак соціологи визначають менеджмент як МИСТЕЦТВО здобувати успіх зусиллями інших людей (підлеглих).

Отже — менеджмент водночас і наука, і мистецтво. Це заняття для людей творчих, енергійних, ініціативних, для тих, хто прагне самореалізації.

Управління персоналом є найважливішою складовою частиною менеджменту.

Детальніше про менеджмент як науку, його складові та особливості можна дізнатися хоча б із «Вікіпедії». Ми ж звернемося до Міжрегіональної Академії Управління Персоналом, найбільшого і провідного управлінського вищого навчального закладу України.

Що вивчають в МАУП? Чотири кити, на яких базується мистецтво управління: право, економіку, психологію та інформатику.

Перше, що слід затямити майбутньому управлінцю: сучасний менеджмент без комп’ютера неможливий. Це все одно, що з’являтися на уроки живопису в Художній Академії без приладь для малювання.

Звісно, можна досконало вивчити право, фінанси, економіку, соціальні науки, навчитися користуватися комп’ютером... але! Без уміння поєднати, а головне — практично застосувати всі одержані знання ви ніяких успіхів в управлінні людьми не досягнете.

Відтак — суттєве запитання: що таке сучасна вища освіта?

Знову ж таки, прийміть, як даність: наявність у рекламі якого-небудь вузу слів «ліцензований за четвертим рівнем акредитації» ще не означає, що ви одержите там справді сучасну освіту європейського рівня. Часто-густо на практиці це зводиться до того, що студентам НАЧИТУЮТЬ курси певних дисциплін, не потурбувавшись навіть пояснити — як це застосовується на практиці.

Образно кажучи, одержати вищу освіту в радянському розумінні цього слова означало: пасивно здобути певну суму знань без урахування відповідності цих знань реальним умовам роботи за фахом, виписаним у дипломі. Тобто — відсидівши п’ять років у стінах радянського вузу за принципом «від сесії до сесії живуть студенти весело», доводилося починати мало не з нуля, оскільки на виробництві, куди приходили випускники, їм казали: «Забудьте, чому вас там у вашому вузі вчили, а слухайте сюди...»

Сучасна вища освіта за світовими стандартами — це, перш за все, постійний і системний тренінг мислення студента аби він уже з перших кроків самостійної праці зміг використати одержані ним знання з максимальною ефективністю.

Звернуть увагу — і досі в більшості українських державних вузів самостійна робота студентів (семінари, практикуми, наукові дослідження) займає не більше 10% загального часу навчання. У провідних європейських вузах студенти працюють самостійно, звичайно, під наглядом і контролем досвідчених науковців, щонайменше половину всього часу навчання.

Відтак різниця між МАУП і тими державними (і деякою мірою недержавними) вузами полягає в тому, що в МАУП учать, учать творчо. А у конкурентів Академії, як і за царя Панька та батька Сталіна, даруйте, тупо начитують застарілі курси лекцій. Та ще й беруть за це чималі гроші від наївних студентів, їхніх батьків і спонсорів.

Про напрями підготовки сучасних управлінців у стінах МАУП, основні спеціальності та спеціалізації, про форми та умови навчання, особливості проплати тощо — розповімо у наступних розділах нашого путівника.

Вл.інф.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com