Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Велика перемога і велика брехня

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко у своєму інтерв’ю повідомив, що один із грузинських «злодіїв у законі», котрий намагається зараз загребти під себе український криміналітет, є, начебто, онуком Героя Радянського Союзу Мелітона Кантарії. Якщо це правда, то факт цей виходить далеко за межі суто відомчої хроніки.

Імена Мелітона Кантарії та його однополчанина Єгорова були освячені більшовицькою міфологією на найвищому рівні. Вважалося, а в путінській Росії і досі вважається, що саме вони підняли Прапор Перемоги над німецьким Рейхстагом. Така собі ходяча ідеологічна ілюстрація: росіянин і грузин в єдиному пориві.

Насправді ж ні Єгорова, ані Кантарії близько не було біля рейхстагу — ні перед штурмом, ані під час штурму. Понад те, їх ніхто й ніколи не бачив у першому батальйоні 756-го полку 150-ої стрілецької дивізії, що першим увірвався у рейхстаг і фактично вибив звідти гітлерівців. «Живі символи» притарабанив до рейхстагу, вже коли бій давно закінчився, командир полку полковник Зінченко і наказав, аби ці двоє «шминдриків» (визначення одного зі справжніх учасників штурму) взяли привезений полковником прапор, зганяли на дах рейхстагу і там його прикрутили. А оскільки «герої», як з’ясувалося, боялися темряви (!!!), то лейтенант Берест (котрий, до речі, першим увірвався до рейхстагу, прикриваючи вогнем справжніх прапороносців) копняками і потиличниками погнав Кантарію і Єгорова на дах.

Тільки-но розвиднилося — з’явилася преса, кінохроніка і велике начальство. І все покотилося добряче змащеними рейками комуняківської брехні. А справжні прапороносці — той же лейтенант Берест і ще двоє наших земляків, рядові Петро П’ятницький і Петро Щербина — нагород не отримали.

Про велику брехню навколо великої Перемоги чомусь не пишуть ані путінські борзописці, ані наші журналюги. Натомість неймовірний галас здійняли навколо вельми і вельми дивної публікації в щотижневику «Дзеркало тижня» — про фігурку Гітлера, що начебто продавалася в якомусь із київських магазинів для багатих. З точки зору професіоналізму публікація була ніяка. Майже повну відсутність фактів — що це за магазин, кому належить, хто справжній виробник цього «сувеніру» — автор компенсував напівістеричними «размишлізмами», які виходять навіть за рамки здорового глузду.

Але! От дива! Спочатку російські ЗМІ витиснули з цього дилетантського опусу максимум українофобського змісту. Хоча, як з’ясувалося пізніше, ніхто, крім автора, не бачив горезвісної ляльки, а всі аксесуарії до неї, включно з мініатюрним концтабором і малесенькими трупами забитих в’язнів, — то лише витвір хворобливої фантазії писаки.

Слідом за російськими ЗМІ відпрацювали свій номер і деякі європейські видання, лякаючи громадян країн ЄС страшилками про те, що фігурки Гітлера з відповідними аксесуарами, включно з концтаборами, крематоріями і трупиками, начебто випускаються в Україні і є обов’язковою деталлю в інтер’єрі ледь не кожної української хати. Купилися на макуху навіть респектабельні британці. Купилися і, даруйте, вмилися. Бо 3 травня правоохоронні органи Королівства оголосили про розкриття афери — масштабної підробки архівних документів начебто часів ІІ Світової війни. З’ясувалося, що велику брехню про Велику Перемогу сфальшували не тільки в Москві, а й у Лондоні. І що чимало «незалежних» британських істориків та журналістів добряче заробили на цих фальсифікаціях.

А що ж Кантарія-старший? Кажуть, вдячні земляки після демобілізації довірили йому керувати колгоспним базаром в одному з міст Абхазії. Звісно, замість малописьменного героя прокручували базарний бізнес зовсім інші люди. Мелітон Кантарія пішов із життя непомітно навіть для найближчого оточення. Велика брехня виявилася живучішою.

Напередодні нинішнього свята Перемоги російські історики вкотре звернулися до хазяїв Кремля з проханням відновити історичну справедливість щодо прапороносців Перемоги Береста, П’ятницького і Щербини. І вкотре їхнє прохання залишилося без відповіді.

В.Н.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com