Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

У НАС ПАРАД! САМ ІЗВОЛЯТ СЄГОДНІ ГУЛЯТИ...

Наш північний сусід дочекався! Минулого тижня «гражданам Росії» представили нового «гражданіна начальника». В коментарях до інавгурації Медвєдєва кремлівські диктори провели чітку дефініцію: хто без погонів і зв’язків у Кремлі, ті «гражданє Росії». А хто в погонах і особисто наближений — ті «товаріщі». Лексикон часів ГУЛАГу знову став офіційним протоколом у сучасній Росії.

Отже, розконвойованим показали нового начальника табору, а колишній перейшов на не менш, якщо не більш, впливову в «зоні» посаду «кума». Як тут не возрадуватися «товаріщам», як не гульнути і, звісно ж, не влаштувати парад!

Отже, Російська Федеративна Чекістська Республіка (визначення Валерії Новодворської) влаштувала парад у стилі ретро. Перегляд цього дійства неупередженим оком дав змогу зробити деякі цікаві висновки.

Російську армію нарешті роззули. Замість чобіт ще петровської доби тамтешнім воякам видали черевики. Зате з одностроїв спороли горішні кишені — аби було зручніше носити ордени. Ордени, як відомо, «товаріщі» військові одержують переважно на війні. Хто призначений на роль супостата? На думку російської громади, ворог номер один —звісно, США. А от під номером два нині фігурує Україна.

Вперше від радянських часів на Красну площу вивели бойову техніку. Полякати... Ага! Голим ґузном їжака. Ма-а-аленький приклад: командування мотомеханізованих і ракетних підрозділів викотило на площу на ще радянських всюдиходах Горьківського автозаводу, вже років зо 20 як знятих із виробництва. Те ж саме стосується більшості зразків важкої зброї. Якщо на когось це і нагнало страху, то тільки на бухгалтерію, бо такі забавки надто дорого обходяться бюджету.

Кілька зауважень щодо ідеологічного підгрунтя доктрини так званої національної єдності. Привіт вам, до речі, від партайгеносе Геббельса, бо саме він вигадав цей термін. А Медвєдєв його тільки повторив. Але ближче до суті:

Медвєдєв вжив радянське кліше щодо 9 травня 1945 року як нового етапу світової історії. Але! Чомусь усі в Кремлі забули, що цей етап ганебно закінчився ще на початку 90-х років минулого століття, коли Європа повернулася до кордонів навіть не 1939 року, а 1653-го. За що воювали і поклали життя десятки мільйонів своїх?

У виступі Медвєдєва не обійшлося без вихваляння — мовляв, ми визволили Європу. Визволили! Щоб одразу поневолити, перетворивши половину континенту у горезвісний «соціалістичний табір» із кишеньковими сталіними, але зовсім не іграшковими гулагами. Мовчали б уже, освободітєлі!

Характерна подробиця: у наведеному Медвєдєвим переліку славетних битв так званої Великої Вітчизняної війни не фігурували військові операції, які відбувалися в 1941 — 1944 роках на території нинішньої незалежної України. А це вже не ранній склероз, це зріле блюзнірство.

Останкінські коментатори кілька разів наголосили, що по Красній площі пройшли колони СОРОКА військових навчальних закладів. Навіщо стільки офіцерів державі, яка не збирається знову поневолювати світ? У Сполучених Штатах, до речі, лише два військових ВНЗ. Один готує кадри для сухопутних військ, другий — для флоту.

Після параду, як водиться, концерт із неодмінним радянським репертуаром, бездоганна режисура, суперпрофесійна масовка, офіційні крупні плани індивідів з першого ряду... вміють, бісові діти, вміють зробити головних героїв із непричетних. І лише на кілька секунд втрапив у кадр справжній ветеран тієї страшної війни. Можливо, один з останніх живих повних кавалерів Ордену Слави. Але й цих коротких миттєвостей прямого ефіру було достатньо, аби збагнути, що ветеран думає про щось своє. Не парадне. Чи не про те, що в ТІЙ війні найстрашнішим виявилося повернення додому?

В.Н.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com