Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Війна на шляхах

Останнім часом ЗМІ дедалі більше приділяють увагу повідомленням про дорожньо-транспортні пригоди та їхньому аналізу. Це не випадково. По-перше, за кількістю загиблих та травмованих — наші втрати можна зрівняти з великою війною, по-друге, збільшується число аварій із жертвами.

У зв’язку з цим відбувається пошук шляхів попередження ДТП, підвищення якості розслідування кримінальних справ та його наукового супроводження.

Зокрема, група дослідників завершила розробку методики визначення місця зіткнення автомобілів чи автомобіля з іншою перепоною залежно від їх після- аварійного розташування та наявних слідів дорожньо-транспортної пригоди. Для дослідницького колективу все розпочалося зі складної в розслідуванні ситуації зіткнення автомобілів на дорозі Київ — Харків з людськими жертвами. Для надання висновку був запрошений автор цієї статті. На цей час слідство вважало, що сталося зустрічне зіткнення в результаті виїзду автомобіля №1 (автомобілі умовно назвемо номером 1 і номером 2) на зустрічну смугу руху. ДТП виникла в умовах снігопаду, поганої видимості, на вихлястій ділянці дороги. Свідків ДТП не було.

Слідчо-оперативна група, яка виїжджала на місце пригоди, зафіксувала дві частини переламаного навпіл автомобіля №1, розвернутого під кутом 45о автомобіль №2 з пошкодженим переднім бампером, бите скло біля нього, а також труп одного з пасажирів, що випав з переломленого автомобіля. Снігопад не дав змоги виявити сліди гальмування, якщо вони були.

Перед автором цієї статті було поставлено завдання визначити місце зіткнення автомобілів, зокрема, чи є ним місце осипаного скла. Тільки маючи відповідь на це питання, можна було обгрунтувати відповідність дій водіїв Правилам дорожнього руху.

Завдання ускладнювалося відсутністю методики визначення місця зіткнення автомобілів залежно від їхнього розташування після зупинки. У підсумку дослідники дали відповіді на питання, вивчивши характер ДТП, особливості «поведінки» транспортних засобів на покритому снігом асфальтобетоні при маневрах і гальмуванні, при зіткненні під різними кутами та з різною силою тощо. Висновки дослідників суттєво відрізнялися від тих, до яких попередньо схилялося слідство. Стало очевидно, що потрібно розробити методику визначення місця зіткнення автомобіля з перепоною залежно від наявних слідів. Зараз цю методику розроблено.

Члени дослідницького колективу можуть надати свої висновки. Зібрані ними матеріали свідчать, що за відсутності спеціаліста (експерта) протоколи огляду місця події і відтворення обстановки та обставин події часто складаються неякісно, що дає підстави для протилежних висновків. Нова методика дасть змогу запобігти порушенням прав та законних інтересів учасників кримінального судочинства.

В.І. Перець,
perez-vi@ukr.net

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com