Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Що купують українці?

В Україні в структурі авторинку в I кварталі 2008 р збереглися тенденції 2004 — 2007 рр., тобто зростання частки нових іномарок і, відповідно, скорочення частки вітчизняних автомобілів.

Лідерами ринку з відривом, що поступово скорочується, як і раніше, є марки Daewoo і Chevrolet.

Зберегти лідерство Daewoo (після того як з ринку зійшла модель Sens) допоміг не так Lanos (скасування пільг з ПДВ з початку 2008 року), як узбецькі Nexia (+234%) та Matiz (+120%). Друге місце Chevrolet обумовлене зростанням продажів Aveo и Lacetti.

Марка Mitsubishi зайняла третє місце у рейтингу (49% продажів припало на старий та новий Lancer), випередивши Skoda і Toyota. А Chery і Hyundai вже увійшли у першу п’ятірку рейтингу.

Skoda поки що не зуміла подолати відставання, яке було дуже відчутним у 2007 році, і повернутися у першу п’ятірку.

Toyota опустилася з четвертого місця на сьоме через скорочення «сірих» продажів та високу вартість в офіційних дилерів через ціноутворення в Євросоюзі. Тим часом на початку квітня 2008 року імпортер Toyota зафіксував ціни на автомобілі у доларах, при цьому суттєво їх знизивши. Тому за результатами півріччя можна очікувати збільшення продажів марки.

Восьме і дев’яте місця зайняли Nissan та Kia, потіснивши в рейтингу ТОП-10 Renault, Opel та Ford. Марка Volkswagen пропустила вперед Nissan та Kia, обігнала Opel і TOP-10.

Частка марки другої десятки, за винятком Honda (+87,3%) та Geely, зростали повільніше за ринок, а Suzuki показала негативну динаміку (падіння продажів Grand Vitara на 30%).

Преміум-сегмент в цілому зростав повільніше за ринок (58,8%), до того ж серед лідерів найкращий показник зростання продемонстрував Infiniti (+302%, продано 422 автомобіля) та Porsche (+283%, продано 211 автомобілів). Лідери сегменту — Lexus (+41%) та Mercedes (+59%), їхня частка зростала повільніше за ринок, як і BMW (+20%) з Land Rover (43,8%). Продажі Audi скоротилися на 7,4%.

Максимальне в абсолютному вираженні зростання (7 668 автомобілів) за I квартал 2008 року продемонструвала марка Chevrolet. У першу п’ятірку увійшли Chery (6701), Mitsubishi (5624), Hyundai (4733) та Nissan (2862), які сумарно з Chevrolet забезпечили більш як 55% зростання ринку. Продажі Volkswagen в Україні зросли на 1 637 автомобілів (10 місце), Skoda — на 2 775 автомобілів (7 місце).

Продовжують зростати продажі китайських брендів — всього за I квартал 2008 року продано 12 471 автомобілів, що майже уп’ятеро більше за результат I кварталу 2007 року (2 512 автомобілів). Їх сумарна доля за результатами кварталу становила 10,8% проти 7,5% за результатами 2007 року. Зростання було забезпечене в основному за рахунок марки Chery (майже вп’ятеро), а також Geely (в 48 разів) та JAC (в 3,8 рази).

Причинами зростання продажів Chery, Geely, JAC, як і раніше, є збирання їх в Україні, поява нових моделей і активне їх просування. Продажі Great Wall у I кварталі 2008 року впали на 4,9%.

Частка Chery в загальних продажах китайських марок за підсумками кварталу становила 67,4%, Geely — 17,2%, JAC — 4%, частка Great Wall скоротилася до 2%, BYD — 1,2%, Soueast — 0,4%

Тепер зіставимо результати І кварталу 2008 р. з результатами IV кварталу 2007 р. і виділимо нові тенденції.

Ринок в цілому і продажі більшості марок в I кварталі дещо знизилися відносно IV кварталу 2007 р. під впливом сезонного чинника. Водночас багато марок показали позитивну динаміку: Chery (+1%), Skoda (+6,4%), Nissan (+20,5%), Mercedes-Benz (+1,6%). Зростання також показали Honda (+19,5), Geely (14,7%), Peugeot (+20,9%), проте тут позитивна динаміка обумовлена провалом у IV кварталі 2007 року.

Марка Daewoo з невеликою перевагою знову повернула собі лідерство, попри те, що Daewoo Sens полишила ринок (замінюється на ZAZ Lanos, який вже не вважається іномаркою). Загалом суттєвих змін у ТОП-10 не відбулося, лише з одинадцятого на восьме місце вийшла марка Nissan. Volkswagen зберіг за собою десяте місце. Renault-Dacia полишила першу десятку.

У преміум-сегменті більшість марок показали негативну динаміку, але продажі в сегменті загалом практично не змінилися. Позитивне зростання забезпечили Mercedes (+1,6%) і що росте з кварталу в квартал Infiniti (+72,2%, 422 проданих автомобіля, що вище, ніж у Audi (377 авто), Acura (272), Land Rover (243). Марка Volvo в Україні має набагато скромніші, ніж у Росії, результати преміум-брендів — лише 163 проданих автомобіля.

Серед лідерів продажів загалом недорогі автомобілі класів B і C (за європейською класифікацією), до того ж половину з них збирають в Україні. Звертає на себе увагу поліпшення позицій Chevrolet Aveo, Chery Amulet, оновленої Daewoo Nexia. Слід зазначити, що до ТОП-10 увійшов малий позашляховик Hyundai Tucson (на думку аналітиків, напередодні старту виробництва Tucson в Черкасах ділери «розігрівають» ринок). Новий Mitsubishi Lanser X, як і в РФ, увійшов до ТОП-10. Погіршила позиції Dacia Logan (програє цінову конкуренцію дешевим льготним моделям Укравто), вибули з першої десятки Kia Cerato, Opel Astra Classic.

Суттєвих змін у структурі продажів не відбулося. Можна говорити про деяке зниження продажів класів B і D на тлі збільшення продажів А, З, позашляховиків. Також і надалі споживачі надають перевагу дорожчим маркам автомобілів.

У регіональній структурі продажів за I квартал 2008 року триває зниження частки Києва, тим часом зросла частка Донецька та інших регіонів (в основному за рахунок середніх і дрібних областей). Трохи знизилися частки Дніпропетровська, Харкова, Одеси. Зниження частки Києва, як і раніше, пов’язане з різким уповільненням темпів введення нових автоцентрів — у зв’язку з неврегульованим законодавчим полем у сфері ринку землі.

Попит на автомобільному ринку України, як і темпи зростання, залишаються дуже високими. Проте невідомо, наскільки стійка ця тенденція, позаяк ситуація в економіці постійно погіршується. У зв’язку зі вступом у ВТО Україна взяла на себе зобов’язання з 1 січня 2009 року понизити ввізні мита на легкові автомобілі з 25 до 10%. Проте Верховна Рада ще не розглядала змін до Митного тарифу. Водночас не відомо, чи зуміють українські автовиробники пролобіювати якісь додаткові заходи підтримки.

Загалом у 2009 році можна чекати деякого (на 5 — 7%) зниження цін на уживані іномарки і, можливо, на нові іномарки, що імпортуються. У другій половині 2008 року, очікуючи на таке зниження, український авторинок може тимчасово пригальмувати.

За матеріалами сайту atlant-m.ua.

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com