Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

СБ: Криза 90-х у пострадянських країнах закінчилася

У новій доповіді Світового банку зазначається, що держави Східної Європи й колишнього Радянського Союзу здолали кризу 90-х, але для забезпечення стійкого зростання мають потребу в інноваціях, соціальній спрямованості економічного розвитку й інтеграції з більш масштабною глобальною економікою.

Уже досягнули фази зрілості й наближаються до рівня розвинених ринкових економік Західної Європи такі ключові аспекти ділового середовища, як конкуренція й фінанси, що впливають на поведінку компаній. «Найбільш чітко ці зрушення спостерігаються в країнах, які недавно ввійшли до складу Європейського Союзу. Співдружність Незалежних Держав (СНД), хоч і з деяким відставанням, але також просувається цим шляхом «, - повідомляється в доповіді банку.

Аналітики СБ зазначають, що незначні темпи зростання зайнятості населення помітні майже всюди, і цей показник відбиває взаємодію таких факторів як створення нових робочих місць новими приватними фірмами й скорочення масштабів діяльності державних і приватизованих підприємств.

Зростання продуктивності й державні виплати, які стали можливими завдяки підвищенню доходів державного бюджету, у 1998 – 1999 рр. та 2005 - 2006 рр. вивели з абсолютної вбогості 50 з 400  мільйонів людей (з рівнем доходів нижче 2.15 долара США в день із урахуванням паритету купівельної спроможності).

«Якщо в 1998/1999 р. в бідності жив один з кожних п’яти - або 85 мільйонів у цілому, то в 2005/2006 нижче порогу бідності залишився один з кожних дванадцяти - або всього 35 мільйонів людей», - зазначається в доповіді.  

Але аналітики СБ застерігають, що сьогодні країни Східної Європи й колишнього СРСР переживають третій перехідний період - період старіння населення. Якщо не будуть розпочаті зусилля із залучення в трудову діяльність більшого числа громадян, підвищення ефективності використання ресурсів і реформування систем пенсійного забезпечення й охорони здоров’я таким чином, щоб вони не стали неподоланним тягарем для державного бюджету, це може перешкодити економічному зростанню.

«Усвідомлюючи важливість конкуренції для реструктуризації діяльності підприємств, країни з перехідною економікою ідуть за прикладом розвинених ринкових економік, - зазначила Прадіп Мітра, головний економіст Світового банку у регіонах Європи й Центральної Азії й автор доповіді. - Підприємницькі й фінансові сектори цих країн також досягли певного рівня зрілості,  і вони дедалі менше залежать від сімейних і неформальних джерел для фінансування основного капіталу».

За матеріалами інтернетвидань

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com