Всеукраїнський загальнополітичний освітянський тижневик
Персонал Плюс - всеукраїнський тижневик

Газ дорожчає

Ціна середньоазійського газу вже наступного року може зрости більш як удвічі, попередив у вівторок російський Газпром. Саме його газовий монополіст із Росії продає Україні.

Це стане катастрофою для України й може створити нову зимову газову кризу для Європи, застерігає і європейців, і українських керівників британський фахівець. Можна очікувати, що ціна закупки газу в середньоазійських країнах у 2009 році зросте більш як удвічі порівняно з її нинішнім рівнем, заявив у вівторок голова правління російської компанії Газпром Олексій Міллер.

Ситуація з ціною на газ для прикінцевих споживачів складається досить драматично, додав він під час зустрічі з прем’єр-міністром Росії Володимиром Путіним, яку широко висвітлили російські ЗМІ.
За прогнозами російського газового монополіста, вже до кінця нинішнього року середньоєвропейська ціна на газ сягне понад 500 доларів за тисячу кубометрів.

Якщо ці прогнози здійсняться – а здійсняться обов’язково, – це означатиме, що для України ціна тисячі кубометрів газу зросте з нового року більш як удвічі – приблизно до 400 дол. з нинішніх 179,5 Туркменистан, газ із якого становить найбільшу частку тих обсягів, які Україна закуповує в Газпрому, в першому півріччі продавав свій газ російській компанії по 130 дол. за тисячу куб. м, у другому - продає по 150 і вже раніше заявив (а Газпром із цим погодився), що з початку наступного року експортуватиме його «за європейськими цінами» – звичайно, мінус комісійні перекупників і транспортні витрати.

Так само поводяться й інші поставники досі дешевого газу, частину якого потім теж продавали Україні – Узбекистан і Казахстан.

Усе це означає дві речі, вважає чільний фахівець з питань газу Оксфордського інституту енергетичних досліджень Джонатан Стерн: що з 1 січня на Україну чекає зростання ціни на газ, якого вона не витримає, і що Європа ризикує знову опинитися взимку в газовій кризі, якщо Україна і Росія не укладуть вчасно газової угоди на наступний рік.

При цьому поступок в українсько-російських переговорах немає, бо в Україні головні гравці змагаються за владу, зауважує експерт.

Тепер плани оголошено завчасно

По суті Україні збираються нав’язати ціну, яку вона не зможе платити. І всі, як уві сні наближаються до кінця року, а ціну все ще не узгоджено. Отож можливе повторення 2006 року, коли через російсько-українські суперечки навколо ціни Газпром посеред морозної зими ненадовго припиняв постачати газ до Європи, що викликало хвилю політичних скарг, вважає він.
«Ми мали передбачити це в 2006 році. Тепер ми напевно бачимо, що наближається те ж саме. Якщо буде холодна зима, буде великий скандал», – попереджає Джонатан Стерн в інтерв’ю агентству Ройтерз.

Раніше Росію можна було критикувати за те, що вона не зробила потенційну кризу «кришталево прозорою для решти світу». Тепер, виклавши плани наперед, Росія перекинула м’яч на українську половину поля, каже фахівець.

«Росіяни перебувають у колосально сильній позиції. Українці, як і всі інші, почули ще в березні те, що Росія сказала Середній Азії: від січня отримаєте європейські ціни. Отож усі ми знаємо, що на Україну чекає катастрофа», – наголошує експерт.

Згадана вже прогнозована ціна в 400 доларів за тисячу куб.м для України не є нерозумною за європейськими стандартами, ось тільки Україна з її заснованою на газі економікою просто не зможе її заплатити, і на неї чекає найтяжчий удар, каже Джонатан Стерн.

До Нового року набагато менше часу, ніж до президентських виборів

Але чільні українські політики цього ніби не розуміють. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і Президент Віктор Ющенко вже займаються маневрами, готуючись до президентських виборів наприкінці 2009-го –початку 2010 року. Отож, каже оксфордський фахівець, ситуацію з газом використовують для того, щоб скласти вину на супротивника за провал: «У цих переговорах (із Росією) вона хоче виглядати принциповою з росіянами, а він хоче виглядати як той, хто міг би домовитися з росіянами, але вона все псує».

«Від Тимошенко ми досі почули різну дурню на кшалт «нам потрібен п’ятирічний перехідний період, нам потрібен довготерміновий контракт». І жодного розуміння, що вже все, приїхали», – сказав Стерн.

«І коли у вересні ми (європейці) і вони (українські керівники) повернемося з відпусток, залишиться три місяці. А це зовсім невеликий термін, щоб укласти цілком нову угоду про подвоєння цін», – додав британський експерт.

Тим часом того ж дня, у вівторок, Президент Віктор Ющенко, побувавши з візитом в Австрії, запевняв у Відні, що Україна не підведе Європу з транзитними енергоносіями. Його австрійський колега Гайнц Фішер у відповідь ввічливо називав Україну «дуже надійним партнером» у здійсненні транзиту енергоносіїв її територією.

До нового 2009 року залишалося 176 днів…

Сергій Драчук,
«Радіо «Свобода»

вгору

© «ПЕРСОНАЛ ПЛЮС». Усі права застережено.

Передрук матеріалів тільки за згодою редакції.
При розміщенні матеріалів в Інтернет обов’язкове посилання на сайт видання. Погляди авторів можуть незбігатися з позицією редакції

З усіх питань звертайтеся, будь ласка, gazetapplus@gmail.com